2019. május 20. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2015. szeptember 18. 17:00

Melegrekord szeptember 18-án

Szeptember 18-án is megdőlt az országos melegrekord. Az eddigi rekord ezen a napon 35,0 fok volt, amit Putnokon mérték 1947-ben. Ma a déli, keleti országrészben mérőállomásainkon több helyen (több, mint 40! helyen) a csúcsérték elérte vagy meghaladta a 35,0 fokot; a legmelegebbet 37,2 fokot Körösszakálon mértek. A szeptemberi nyár azonban szombaton búcsút mond! Bár keleten még holnap is több helyen 30 fok felett alakul a maximum, vasárnapra azonban hidegfront helyeződik fölénk, a meleg légtömeg kiszorul a Kárpát-medencéből.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.