2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. október 15. 16:00

Átadásra került a Szentes-Lapistón felépült új radarállomás

2014. október 13-án átadásra került az Országos Meteorológiai Szolgálat Szentes-Lapistó mellett felépült új radarállomása. A radarállomás létesítése és egy 14 tagú országos cseppspektrum mérő hálózat kialakítása a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyújtott támogatási forrásból vált lehetővé.

Az új radarállomást V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke adta át.

Az ünnepségen V. Németh Zsolt államtitkár kifejtette: nehéz számszerűsíteni a veszélyes időjárási folyamatok előrejelzését segítő fejlesztések hasznát, a megóvott emberéletek, ingatlanok, ingóságok értékét, de a becslések szerint a prognózisokra és az azokat megalapozó eszközökre fordított források tízszeresen megtérülnek. Hangsúlyozta, a klímaváltozás miatt nem elegendő a követésre berendezkedni, számítani kell a rendkívüli időjárási eseményekre, a pontos előrejelzésekhez pedig sok ember összehangolt munkájára, a legkorszerűbb műszerekre és kiterjedt mérőhálózatra van szükség.

Radics Kornélia elnök elmondta, hogy az új radar segítségével az eddigieknél pontosabban felismerhetők és nyomon követhetők lesznek a térséget veszélyeztető szélsőséges időjárási jelenségek. Továbbá ismertette, hogy idáig az OMSZ három radarállomással (Budapest, Pogányvár, Napkor) végezte a csapadékesemények megfigyelését, intenzitásuk mérését, az események időbeli nyomon követését, amely nélkülözhetetlen a veszélyes időjárási események előrejelzéséhez, az élet-és vagyonvédelemhez szükséges intézkedések meghozatalához. Az új radarállomás építésére a Dél-Alföld régióban az országosan kiegyensúlyozott pontosságú időjárási radarmérések biztosítása miatt volt szükség.

Horváth Gyula, az OMSZ Megfigyelési Főosztályának vezetője előadásában részletesen ismertette a projekt célkitűzéseit és eredményeit. Rámutatott, hogy az új radarállomás létesítésére azért volt fontos, mert a pontos csapadék mérések elengedhetetlen feltétele, hogy a mérésekkel lefedett terület pontjai ne legyenek 100–120 km-nél távolabb egymástól. Ábrákkal illusztrálta, hogy ez a kritérium az ország déli, délkeleti régióiban idáig nem teljesült. A telepített radarberendezés alapvető jellemzőit tekintve illeszkedik a jelenlegi három berendezésből álló hálózathoz. A cseppspektrum mérő hálózat segítségével pedig a radarral mért csapadék információk tovább pontosíthatóak.

A fejlesztés előnye térségi és országos szinten is megmutatkozik. Az operatív üzem megkezdését követően az adatok, információk elsődleges felhasználói a védekezési és kárelhárítási feladatukat a meteorológiai információkra alapozó szervek lesznek, többek közt a katasztrófavédelem és a vízügyi szervek. További intézményi felhasználói körbe tartoznak a közúti, vasúti és légiközlekedést koordináló szervezetek, valamint az agráripari vállalkozások. A gyorsan frissülő információkat a lakosság is fel tudja majd használni, mivel a radar mérési információk az OMSZ honlapján ingyenesen elérhetők lesznek az állampolgárok számára.

A 657 millió forintos költségvetésű fejlesztésnek - amely költségének 85 százalékát uniós támogatás, és 15 százalékát a központi költségvetés fedezte - köszönhetően európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai eszközökből álló hálózat jött létre.

A projekt célkitűzéseiről, az elvégzett feladatokról az OMSZ honlapján található bővebb tájékoztatás.

1. ábra 2. ábra 

 A szentesi radar tesztméréseiből készített csapadék intenzitás térképek


Kapcsolódó
OMSZ hírek:


Kapcsolódó oldalak:


Az új radarállomást V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára és
dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke adta át


Az új radartorony a szántóföld közepén


A szentesi radarállomás


Radarszekrény vevőoldali rész elölről és oldalról az IQ2 szignál processzorral


V. Németh Zsolt és dr. Radics Kornélia az ünnepélyes pillanatban...