2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. október 29. 13:09

Az ECMWF Társult Országok igazgatóinak ülése Budapesten

2014. október 27-én az OMSZ székházában került sor az ECMWF Társult Országok igazgatóinak 20. ülésére. Az ECMWF részéről Alan Thorpe igazgató és Florence Rabier az előrejelzési terület vezetője mutatta be az elmúlt egy évben történt ECMWF fejlesztések időjárás előrejelzések javulására kifejtett hatásait. Az ülés résztvevői áttekintették a 2015–2018-as időszakra vonatkozó középtávú terv fontosabb pontjait, valamint a 2016 és 2025 közötti időszakra vonatkozó Stratégiai Terv főbb elemeit.
Az OMSZ 2–10 napos középtávú előrejelzései döntően az ECMWF valószínűségi előrejelzéseire épülnek. Az előrejelző modell Európa egyik legnagyobb teljesítményű Cray XC-30 típusú számítógépén fut.

A nagy-britanniai, readingi székhelyű Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központ (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) 1975-ben 18 európai ország összefogásaként jött létre. Az előrejelző központ alapvető célja jó minőségű, középtávú (2–10 napos időtartamú) numerikus előrejelzések készítése. Az ECMWF naponta kétszer operatívan futtat az egész Földet lefedő 10 napos érvényességű determinisztikus és valószínűségi időjárás előrejelzési modelleket.

Hazánk 1994. július 1-én, a kelet-közép európai országok közül – társult tagként – elsőként csatlakozott az ECMWF-hez. Az ECMWF alapszerződés módosítását követően 2010. június óta lehetővé vált a társult országok számára a teljes jogú tagsági státusz elnyerése. Magyarország teljes jogú tagságát lehetővé tevő 2011 végén született kormányhatározat végrehajtása esetén – a többi tagállamhoz hasonlóan – a magyar meteorológiai közösség is közvetlen felhasználója lehet az ECMWF szuperszámítógépes kapacitásának, mely a hazai meteorológiai kutatási és fejlesztési tevékenység számára új lehetőségeket teremt.


Az ECMWF-nek jelenleg 20 teljes jogú és 14 társult tagja van (forrás: ECMWF)