2019. március 25. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2016. április 5. 16:23

Budapesti melegrekord (IV. 5.)

A mérések kezdete óta április 5-én még nem mértek ilyen meleget Budapesten. A mai csúcsérték a fővárosban belterületen 26,4 fok volt. Ez 0,5 fokkal magasabb, mint az eddigi 25,9 fokos 1946-s melegrekord. Budapest Újpesten és Budapest Pestszentlőrinc-külterületen pedig az 1946-s maximummal azonos értéket regisztráltak.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


Új melegrekord Budapest belvárosában: 26.4 fok