2019. december 12. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2015. október 14. 09:00

Szokásosnál gyengébb nappali felmelegedés

Folytatódott a szokásosnál hűvösebb időjárás. Október 13-án – az OMSZ mérései alapján – ismét megdőlt a legalacsonyabb csúcshőmérséklet rekordja. Ezen a napon eddig a legkisebb maximumhőmérséklet 2,7 fok volt, amit 1973-ban Kékestetőn mértek. Tegnap Kékestetőn csak 2,4 fokig melegedett a levegő.
A budapesti rekord is módosult (6,0 fok volt 1973-ban és 1952-ben), a János-hegy állomáson csak 5,5 fokig emelkedett a hőmérséklet, október 13-án.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.