2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. március 22. 08:00

Meteorológiai Világnap, 2016. március 23.

Minden évben március 23-án a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és a meteorológusok világméretű közössége együtt ünnepli a Meteorológiai Világnapot. Így lesz ez idén is. A 2016-os világnap témája: „Forróbban, szárazabban, csapadékosabban. Nézz szembe a jövővel!”.

A WMO 2016-os Meteorológiai Világnapra kiadott füzete letölthető a WMO honlapjáról.

WMO füzet (HU) [pdf: 429 KB]

Hagyományainkhoz híven a Meteorológiai Világnapon vehetik át az arra érdemes kollégák a Schenzl Guidó Díjat és a Pro Meteorologia Emlékplakettet, de a miniszteri elismerő oklevelek is ekkor kerülnek átadásra. Ezen a jeles napon köszöntjük az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket, és idén már harmadszor kerül átadásra az „Év MET-ÉSZ észlelője” cím.

Lezárult a meteorológiai világnaphoz kötődő rajzpályázatunk is. A helyezetteknek járó ajándékok az ünnepségen kerülnek átadásra, ahol a díjazott rajzokból egy mini-kiállítás is megtekinthető lesz.

Dr. Radics Kornéliának az OMSZ elnökének megnyitóját követően V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőt mond, majd a szakmai előadások után okleveleket ad át a Meteorológiai Világnap alkalmából tartandó ünnepségen.

A Meteorológiai Világnap alkalmából rendezett ünnepség 2016. március 23-án, 11 órakor kezdődik az OMSZ Kitaibel Pál utcai épületében, amelyen - szokásos módon - szakmai előadások is elhangzanak:

  • Horváth Gyula: Pontosabban, megbízhatóbban, hitelesebben. Az ember szerepe a klímaváltozásban – egy kicsit másképp.
  • Dr. Horváth Ákos: Légiveszély. Időjárási veszélyek – időjárási veszélyjelzés.


Kapcsolódó oldalak:

 

Petteri Taalas a WMO főtitkárának, a 2016-os Meteorológiai Világnapra kiadott videó üzenete