2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. március 23. 14:17

Meteorológiai Világnapi ünnepség, 2016. március 23.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját. A Meteorológiai Világnap idei témája „Forróbban, szárazabban, csapadékosabban. Nézz szembe a jövővel!”. 2016. március 23-án 11 órakor az Országos Meteorológiai Szolgálat dísztermében került sor az ünnepségre. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjét dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnökének megnyitója követte. Ezután Horváth Gyula: „Pontosabban, megbízhatóbban, hitelesebben. Az ember szerepe a klímaváltozásban – egy kicsit másképp.”, valamint dr. Horváth Ákos: „Légiveszély! Időjárási veszélyek – időjárási veszélyjelzés.” címmel tartottak szakmai előadást.

A hagyományokhoz híven, a Meteorológiai Világnapon kerültek átadásra a Schenzl Guidó Díjak és a Pro Meteorologia Emlékplakettek, valamint a Miniszteri Elismerő Oklevelek is. Az elismeréseket V. Németh Zsolt államtitkár adta át.

Ezen a jeles napon dr. Radics Kornélia, elnök asszony elismeréssel köszöntötte az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket. Idén már harmadszor került átadásra az „Év MET-ÉSZ észlelője cím.

A rendezvény keretében adták át az OMSZ Tudományos Tanácsa (TuTa) által kiválasztott legszínvonalasabb szakmai publikációért járó Szakirodalmi nívódíjat is. Az oklevelet dr. Horváth László a TuTa elnöke adta át.

Lezárult a meteorológiai világnaphoz kötődő rajzpályázat is. A helyezettek az ünnepség keretében vehették át díjaikat. A díjazott rajzokból egy mini-kiállítás is megtekinthető volt. Az elismerő okleveleket és díjakat az OMSZ elnöke adta át a gyerekeknek.

1. kép

 



Schenzl Guidó Díjat kapott:

Molnár Károly nyugállományú alezredes a több évtizedes előrejelzési tevékenységéért, a jégeső-elhárításban végzett kitartó munkájáért, valamint a katonameteorológia elismertségének növelésében játszott kiemelkedő szerepéért.

Dr. Tar Károly kandidátus a vidéki és határon túli meteorológushallgatók képzésében végzett oktatói tevékenysége, valamint a megújuló energiák használatának elősegítése és népszerűsítése terén végzett munkássága elismeréséül.


Pro Meteorologia Emlékplakettet
vehetett át:

Horváth Gyula főosztályvezető az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai mérőhálózatának és megfigyelési tevékenységének megújításáért, kiemelkedő fejlesztő tevékenységéért és példamutató vezetői munkásságáért.

Dr. Lakatos Mónika éghajlati szakértő az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatási és fejlesztési feladatokban végzett nemzetközi szinten is elismert értékes munkájáért, színvonalas publikációs tevékenységéért, valamint a kutatási együttműködésekben való aktív részvételéért.

Dr. Pongrácz Rita egyetemi adjunktus az ELTE Meteorológiai Tanszékén végzett sikeres és színvonalas oktatási és kutatási munkásságáért, eredményes publikációs tevékenységéért, valamint a hazai és nemzetközi kutatási együttműködésekben való aktív részvételéért.

Vadász Vilmos meteorológiai szolgáltató az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelző, agrometeorológiai és tájékoztató tevékenységének területén kifejtett szakszerű és színvonalas munkájáért.


Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott:

Molnár László osztályvezető az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatási tevékenységének és partneri kapcsolattartásának területén kifejtett szorgalmas és áldozatos vezetői tevékenységéért.

Dr. Soósné Dezső Zsuzsanna egyetemi adjunktus a szinoptikus meteorológia, a városklimatológia, valamint a műhold-meteorológia terén elért eredményes kutatási tevékenységéért, színvonalas oktatói és publikációs munkájáért.

Suhai György ügyvezető igazgató az Országos Meteorológiai Szolgálat megfigyelő hálózatának informatikai fejlesztésében végzett több évtizedes, elkötelezett munkájáért.

Zvara Ernő meteorológiai állomásvezető az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői állomásán a meteorológiai megfigyelésben közel 43 éven keresztül végzett szorgalmas és áldozatos munkájáért.


Kiváló társadalmi észlelői
elismerésben részesült:

Adamicza László (Marcaltő) – A község Pápától ÉNY-ra a Marcal völgyében fekszik. A csapadékmérés 1934-ben kezdődött a településen. Adamicza László apósa, Visi János 1963. június 13-ával kapott megbízást a marcaltői csapadékmérő állomás vezetésére, amit 1996. december 31-ig végzett. Visi úr a betegsége következtében a csapadékmérő állomással együtt a vejéhez költözött a Fő utcából a Petőfi utcába. Így 1997 óta Adamicza László végzi az észlelői munkát. 2015-től a MET-ÉSZ felületen a napi csapadékösszeget is jelenti. Marcaltőre nem jellemző a szélsőséges időjárás, az eddigi észlelési időszakuk alatt a falut elkerülték a veszélyes jelenségek. Köszönjük a családnak az 53 évi pontos munkát és kívánjuk, hogy még hosszú évekig munkatársaink soraiban üdvözölhessük.

Fecskovics János (Mátészalka és Ebes) – Mátészalkán a meteorológiai mérések kezdete a 19. századra, 1889-ig nyúlik vissza. 1923-tól éghajlati állomásként működött a Mezőgazdasági Technikum udvarán. Fecskovics János 1959-ben került a Technikumba oktatóként, s 1963-ban vette át az észlelői feladatokat elődjétől. A meteorológiai ismereteket mintegy 2-3000 diáknak adta át az oktatás során. Pár év múlva az állomást áthelyezték a kertjükbe, így a napi háromszori észlelés már kevesebb sportolással járt együtt. 1999-ben Ebesre, Debrecen közelébe költöztek. Azóta végzi Fecskovics úr a csapadékmérést Ebesen. Elhivatottságát így foglalta össze: „a meteorológiai jelenségeket érzékelni, megfigyelni, feljegyezni és következtetéseket levonni nagyszerű feladat; velem is ez történt az öt évtized alatt; mindezek drága feleségem nélkül nem valósulhattak volna meg, csak kettőnk összefogásával, ez ma is így van, amit szívből köszönök.” Köszönjük pontos és lelkiismeretes munkáját és további tevékenységéhez jó egészséget kívánunk.

Nagy Ernőné (Somogyhatvan) – Somogyhatvan Szigetvártól ÉNY-ra fekszik Baranya megyében. 1911-től folyik csapadékmérés a kis faluban. A csapadékmérő az iskola udvarában állt, a méréseket a mindenkori tanítók végezték. Amikor az iskola megszűnt a faluban, Bali Lászlóné tanítónő adta át a mérések folytatását Nagy Ernőnének. Így 1977-től végzi a megfigyeléseket a saját telkükön. Az eltelt közel négy évtizedben a falut elkerülték az időjárási rendkívüliségek. Megfigyelték még, hogy a téli időszakok enyhülnek és egyre kevesebb a hó. A nyarak viszont melegebbek és szárazabbak. Megszűntek a csendes, lassú áztató esők, helyette inkább viharos széllel, dörgéssel nagy mennyiségű csapadék hullik rövid idő alatt. Köszönjük Nagy Ernőnének a 39 éven át végzett lelkiismeretes munkáját és kívánjuk, hogy még nagyon sokáig segítse Szolgálatunkat. Egészségi állapotuk nem tette lehetővé, hogy ma itt legyenek. A kitüntetést személyesen visszük el Somogyhatvanba.

Zsótér Ferenc (Budapest-Rákoshegyi) – Zsótér Ferenc egyetemi hallgatóként kezdte a csapadékmérést 63 évvel ezelőtt Budapest XVII. kerületében, az Ady Endre utcában. Elődünk, az Országos Meteorológiai Intézet az állomás létesítéséről ún. szervezési lapot állított ki, amin feltüntették az észlelő helyettesét is. Ebben az esetben Zsótér úr édesanyja töltötte be ezt a hivatást, s egy időben az egészségügyi hatóságnak is gyűjtött csapadékmintákat. Zsótér Ferenc 1955-ben szerezett meteorológus oklevelet. Munkatársunkként az OMI rádiószondázó osztályán, majd később Ferihegyen dolgozott. 1988-tól a radarállomás vezetője volt 1990-ben történt nyugdíjba vonulásáig. A csapadékmérő állomás 63 éves története során 1963. szeptember 8-án mérte a legnagyobb napi csapadékösszeget: 129,3 mm-t. A havi minimumot pedig 1986 szeptemberében, mindössze 0,9 mm-t. Köszönjük a 63 évi kitartó munkáját és jó egészséget kívánva reméljük, hogy még hosszú évekig segíti tevékenységünket.


Az „Év MET-ÉSZ észlelője díjat Takács László szentmártonkátai észlelőnk kapta. Nyugdíjasként fő hobbija az időjárás megfigyelése. A MET-ÉSZ rendszer beindulásakor azonnal csatlakozott az OMSZ amatőr észlelőinek táborához. Társadalmi csapadékmérőként is számíthat a Szolgálat lelkiismeretes munkájára. Három év alatt több mint 9000 jelentés küldött.


A 2016. évi Szakirodalmi nívódíjat az OMSZ Tudományos Tanácsa Lábó Eszter osztályvezetőnek ítélte a Lábó E., Geresdi I. (2015): Study of longwave radiative transfer in stratocumulus  clouds by using bin optical properties and bin microphysics scheme címmel az  Atmospheric Research 167. számában a 61-76. oldalon megjelent cikkéért.


Rajzpályázat díjazottai:

1–2. osztályos korcsoport

  1. helyezett: Lakatos Jázmin Vanessza (2. osztály) – Weöres Sándor Általános Iskola, Gyömrő
  2. helyezett: Tillinger Réka (1. osztály) – Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola, Budapest
  3. helyezett: Sindel Janka (2. osztály) – Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Szarvas

Különdíjak:

  • Rohács Zsuzsanna (1. osztály) – Pallavicini Sándor Általános Iskola, Sándorfalva
  • Tompai Attila (1. osztály) – Pallavicini Sándor Általános Iskola, Sándorfalva
  • Takács Zsófia (1. osztály) – Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola, Budapest

3–4. osztályos korcsoport

  1. helyezett: Schmidt Hanna Barbara (3. osztály) – Teleki Blanka Gimnázium Sziget Utcai Általános Iskola, Székesfehérvár
  2. helyezett: Balogh Ronin (4. osztály) – Pallavicini Sándor Általános Iskola, Sándorfalva
  3. helyezett: Székely Anna Veronika (3. osztály) – Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola, Budapest

Különdíj:

  • Bitó Alexandra (4. osztály) – Pallavicini Sándor Általános Iskola, Sándorfalva


Szakmai előadások:


Kapcsolódó oldalak:


V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntője


Dr. Radics Kornélia OMSZ elnök megnyitó beszéde


Schenzl Guidó Díjat kapott Molnár Károly nyugállományú alezredes (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Schenzl Guidó Díjat kapott dr. Tar Károly kandidátus (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Pro Meteorologia Emlékplakettet kapott Horváth Gyula főosztályvezető (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Pro Meteorologia Emlékplakettet kapott dr. Lakatos Mónika éghajlati szakértő (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Pro Meteorologia Emlékplakettet kapott dr. Pongrácz Rita egyetemi adjunktus (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Pro Meteorologia Emlékplakettet kapott Vadász Vilmos meteorológus (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Molnár László osztályvezető (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott dr. Soósné Dezső Zsuzsanna egyetemi adjunktus (fotó: Pelsőczy Csaba)


Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Suhai György ügyvezető igazgató (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Zvara Ernő meteorológiai állomásvezető (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Adamicza László kiváló társadalmi észlelői elismerésben részesült (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Fecskovics János kiváló társadalmi észlelői elismerésben részesült (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Zsótér Ferenc kiváló társadalmi észlelői elismerésben részesült (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


Az „Év MET-ÉSZ észlelője” díjat Takács László szentmártonkátai észlelőnk kapta (fotó: Pelsőczy Csaba FM)


A Szakirodalmi nívódíjat az OMSZ Tudományos Tanácsa Lábó Eszter osztályvezetőnek ítélte
(fotó: Pelsőczy Csaba FM)