2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. július 21. 14:53

Ismét rekord mértékű ózonhiány hazánk felett

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában a mai nap, 2016. július 21. délelőttjén, rekord mértékűen alacsony ózontartalom értékeket mértünk.

A légoszlop teljes ózontartalmának folyamatos mérése 1969 óta folyik az obszervatóriumban. A mai nap délelőttjén ez idáig 298 és 294 DU értékeket mértünk, ami kb. 12%-kal alacsonyabb, mint az erre a napra érvényes sokéves átlag. A természetes változékonyság alsó határa (azaz a sokéves átlagtól az a százalékban kifejezett eltérés érték, amely még normálisnak mondható a sokéves adatok alapján) ezen a napon 11%, ami azt jelenti, hogy ez az érték már abnormálisan alacsony.

A 294 DU nagyságú érték már rekordbeállításnak minősül, hiszen az évnek ezen a napján valaha mért legalacsonyabb érték 293 DU volt (1972-ben, 2007-ben és 2011-ben), és a mérések bizonytalansága elérheti a 2-3 DU értéket.

Jelenleg az értékek kis mértékben csökkennek, tehát még az is elképzelhető, hogy délutánra és napi átlagban negatív rekordjavítás történik.

A most tapasztalt kiugró ózonhiánynak az oka egyelőre nem ismert pontosan, de az a tény, hogy a jelenleg hazánk fölött nagyobb magasságokban tapasztalható áramlási viszonyok olyanok, hogy ezek hozzájárulhatnak az extrémen alacsony ózontartalom kialakulásához. Nyugat felöl olyan áramlás érkezik hazánk fölé, amely a mediterrán vidékekről származik, és a mediterrán vidékeken alacsonyabb az ózontartalom.

A kirívóan alacsony ózonértékeknek megfelelően nagyon magas UV besugárzás érétkeket mérünk országos UV monitoring hálózatunknak négy mérőállomásán, Budapesten, Kecskeméten, Keszthelyen, és Siófokon. 12 órakor az UV Index már elérte a 8-as értéket. Kékestetőn felhős az égbolt, így ez ott csökkenti az UV sugárzást.

Az eddigi adatokból azt lehet következtetni, hogy hazánknak azokon a területein, ahol nem következik be dél körül (a Nyári Időszámítás miatt ez 13 óra) felhősödés, a maximális UV Index értéke elérheti az extrémen magas 8,5-ös értéket is. Ez azt jelenti, hogy a legérzékenyebb bőrűek akár már 15 perc alatt leéghetnek, így lehetőség szerint kerülni kell az ennél hosszabb idejű napon tartózkodást.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon, illetve a Meteora alkalmazás segítségével.


Kapcsolódó oldalak: