2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2017. március 31. 12:20

Április 1-én indul a tavi viharjelzési szezon

2017. április 1-jétől megkezdődik a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett. A Balaton viharjelzési szempontból három medencére tagolt: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál, Tisza-tónál és a Fertő-tónál is. Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a nap 24 órájában regisztrálja a Balaton időjárását és arról a médiáknak és a met.hu honlapon folyamatosan tájékoztatást ad.

Sajtóközlemény [pdf: 139 KB]

Az OMSZ előrejelzéseket készít a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében várható időjárás alakulásáról, melyek alapján szükség esetén a megfelelő viharjelzések is kiadásra kerülnek. Az elsőfokú viharjelzés az erős szélre, a másodfokú viharjelzéssel pedig a viharos szélre figyelmeztet. A jelzések a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával kerülnek kiadásra.

A Balaton és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az OMSZ honlapján (www.met.hu), a BM OKF honlapján (www.katasztrofavedelem.hu), valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos fejlesztésekkel igyekszik javítani az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét.

Az állampolgárok teljes körű tájékoztatását szolgálja az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazása, mely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót. A Meteora alkalmazás Android™ 2.2 és újabb készülékekre tölthető le, illetve iPhone és iPad (iOS 8.0 vagy újabb) platformon is működik.

Az idei szezon honlap-újdonságaként a Balatoni időjárás, a Tisza-tavi időjárás és a Velencei-tavi időjárás oldalon – az aktuális viharjelzésen kívül – még több információ található a tavaink aktuális és várható időjárási viszonyairól.