2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2017. június 8. 20:38

300 éve élen a meteorológiai mérésekben – Múzeumok Éjszakája, június 24.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az idei évben kiemelt figyelmet szentel a meteorológiai mérések minél szélesebb körben való bemutatásának, hiszen 300 ével ezelőtt, 1717-ben kezdődtek meg Sopronban az első műszeres mérések. Ezért nemcsak budai székházában, hanem a pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumának műszerkertjében is sok-sok színes programmal készülünk a vendégek fogadására. Programunk szinte minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, még azoknak is, akiket visszajáró vendégként üdvözölhetünk éjszakába nyúló rendezvényünkön.

Az idei évtől online jegyvásárlásra is van lehetőség: www.jegymester.hu/hun/Event/8131936/Orszagos-Meteorologiai-Szolgalat

A program összeállításakor arra törekedtünk, hogy látogatóink a történelmi érdekességek mellett ízelítőt kapjanak a meteorológia számos területéről, interaktív módon bemutatva a mérés, méréstechnika hagyományos és legújabb eszközeit, kezdve az időjárás-előrejelzésen és veszélyjelzésen át egészen a mobileszközökre bevezetett meteorológiai alkalmazásokig. A meteorológia egyes területeit egy játékos tanösvény mentén ismerhetik meg a hozzánk betérők. A tudományos érdeklődésű látogatók előadások keretében nyerhetnek bepillantást a következő témakörökbe:

  • Időjárás-előrejelzés, veszélyjelzés – milyen idő várható ultrarövid, rövid, közép-és hosszútávon?
  • Veszélyes időjárási események, repülőbalesetek – avagy az időjárás tartogatta veszélyekről részeletesen.
  • Meteorológia a világűrből-műholdakkal – a műholdas adatok meteorológiai felhasználási lehetőségei.
  • Nemzeti emissziós leltár - szennyezőanyagok és üvegházhatású gázok kibocsátása, nemzeti jelentések.
  • Klímamodellezés, Éghajlatkutatás – klímánkat tekintve mire számíthatunk hosszútávon?
  • Előrejelző modellek fejlesztése és validálása – hogyan lehet még jobban pontosítani a modell-előrejelzéseket?
  • Bioklimatológia, orvosmeteorológia – mennyire hat az időjárás szervezetünkre?
  • A felhőkről mindenkinek – hogyan tudod könnyedén felismerni a felhőket, majd egyszerűen besorolni?
  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat a nemzetközi térben – kitekintés határainkon kívülre.
  • OMSZ honlap, Meteora, MET-ÉSZ – mit lehet tudni az OMSZ honlapjáról, Meteora mobilalkalmazásáról,
    hogyan lehetsz meteorológiai észlelő?
  • Regisztrált programunk keretén belül, amatőr észlelőként vagy időjárás bemondóként is kipróbálhatják magukat vállalkozó szellemű vendégeink, hogy még több élménnyel gazdagodva térjenek haza.


Programok

Regisztrációhoz kötött tanösvény látogatás a pestszentlőrinci Főobszervatóriumban
       (körülbelül 2 óra, 12 és 20 óra között óránként)
       cím: 1181 Budapest, Gilice tér 39.

  • az Ambrózy Pál tanösvény körbejárása;
  • a műszerkert és az egyéb mérési műszerek megismerése;
  • kalibráló laboratórium műszereinek és tevékenységének bemutatása;
  • rövid előadás az obszervatóriumban folyó munkáról;
  • magaslégköri rádiószonda felbocsátás.

A helyszín megközelítése, parkolási lehetőség: az Obszervatórium Kőbánya-Kispestről a 184-es busszal közelíthető meg, melyről az Obszervatórium megállónál kell leszállni. Az utolsó járat innen a KÖKI felé 23:08-kor indul. Kerékpárral érkezőknek parkolóhelyet biztosítunk az Obszervatórium kerítésén belül, személygépkocsival pedig az Obszervatórium előtt lehet díjmentesen parkolni.

Regisztrációhoz kötött gyermekprogram (14 és 18 óra között óránként)
       cím: 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.

  • idén másodszor szervezett program keretében gondoskodunk arról, hogy az ide látogató gyermekek megismerkedjenek a meteorológia alapjaival interaktív játékok, rövid ismeretterjesztő előadás segítségével; kisebb ajándékokkal várjuk a hozzánk betérő gyermekeket.

Regisztrációhoz kötött ismeretterjesztő program az OMSZ központjában
       
(körülbelül 60 perc, 15 és 24 óra között félóránként)
       cím: 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.

  • előadás keretében szakmai tájékoztatót kapnak a Meteorológiai Szolgálatról és a meteorológia különböző területeiről;
  • múzeumi tárlatvezetésen ismerhetik meg értékeinket, és a meteorológia történetét;
  • végezetül, az OMSZ stúdiójában kipróbálhatják magukat időjárás-jelentőként is.

A séta során a látottakból, hallottakból egy 13+1 kérdéses totót tölthetnek ki vendégeink. Minden csoportban a helyes megfejtők közül egyet kisorsolunk és ajándékkal jutalmazzuk.

Szabadon látogatható programok

Eszközbemutató és szakmai előadások, érdekességek az OMSZ központjában (15 és 23 óra között folyamatosan)

  • meteorológus kollégáink interaktív módon ismertetik saját szakterületüket;
  • a közérdeklődésre számot tartó témakörökben meteorológus kollégáink rövid előadásokat is tartanak: Műholdmeteorológia; MET-ÉSZ önkéntes észlelő rendszer, Meteora mobilapplikáció és a honlap ismertetése; Veszélyes időjárási események, repülőbalesetek; Éghajlatkutatás, Klímamodellezés; Nemzeti emissziós leltár; Előrejelző modellek fejlesztése és validálása; Bioklimatológia, orvosmeteorológia; A felhőkről mindenkinek; Az OMSZ a nemzetközi térben.

Ismerkedés fizikai, meteorológiai jelenségekkel gyermekek részére

  • interaktív feladatok, játékok minden korosztály számára

Gyereksarok (15 és 23 óra között folyamatosan)

  • természetesen vállaljuk a gyermekek foglalkoztatásátakkor is, amikor a szülők intézményünket látogatják.

 



Az OMSZ II. kerületi központjában az első látogatókat 14 órakor fogadjuk. A belépéshez szükséges karszalagot a Szolgálat információs pultjánál is megvásárolhatják. Idén a legkisebbeket is várjuk egy nagyjából egyórás, izgalmas bemutatóra. Gyermekeknek szóló programjaink 14 és 18 óra között, óránként kezdődnek. Ezt követően játszósarokkal várjuk a kicsiket. A programokra előzetes bejelentkezés szükséges.

A földszinti termeinkben kollégáink szakmai előadásokkal és nonstop bemutatókkal, illetve a legmodernebb műszereinkkel várják Önöket; emellett, előzetes bejelentkezéssel – az intézmény nagyközönség számára megnyitott részein – csoportos vezetésre is lehetőség nyílik. Előzetes bejelentkezésre a muzej@met.hu e-mail címen, vagy a 06-1-346-4600-ás telefonszámon van mód. Csoportjaink 15 és 24 óra között félóránként indulnak. A csoportos körbejáráson résztvevőket is szívesen látjuk földszinti termeinkben, ahol a meteorológia területeit egy játékos tanösvény mentén ismerhetik meg a hozzánk betérők.

Programunk összeállításában arra törekedtünk, hogy látogatóink a történelmi érdekességek mellett ízelítőt kapjanak a meteorológia számos területéből, interaktív módon megismerve a mérés, méréstechnika hagyományos és legújabb eszközeitől kezdve az időjárás-előrejelzésen és veszélyjelzésen át egészen a mobileszközökre fejlesztett meteorológiai alkalmazásokig. Bemutatásra kerülnek legújabb fejlesztéseink, az OMSZ honlapja, és a MET-ÉSZ észlelő rendszer, s így a meteorológia a nagyközönség számára még „kézzelfoghatóbbá” válik. A tudományos érdeklődésű látogatók bepillantást nyerhetnek a klímamodellezés, éghajlatkutatás és –fejlesztés, valamint a levegőkörnyezeti vizsgálatok rejtelmeibe. Programunk keretein belül, amatőr észlelőként vagy időjárás-bemondóként is kipróbálhatják magukat vállalkozó szellemű vendégeink, hogy még több élménnyel gazdagodva térjenek haza.

Az intézménylátogatás ideje alatt kollégáink segítik vendégeinket az eligazodásban és tájékozódásban, továbbá a gyermekek minden korosztálya részére játékos foglalkozásokat szervezünk, nyereményekkel és sok-sok játékkal.


A pestszentlőrinci Főobszervatóriumban június 24-én, szombaton 12:00-kor indul a barangolás. A csoportok résztvevői végignézhetik, ahogy útjára engedünk egy rádiószondát. Jelentkezni a lenti regisztrációs elérhetőségeken lehet. Karszalag a helyszínen is kapható.

Az obszervatórium tudományos megfigyeléseket végző intézetet jelent. A Marczell Györgyről elnevezett obszervatóriumot 1952-ben elsősorban a magaslégköri megfigyelésekre hozták létre, de az elmúlt 65 év során számos meteorológiai, légkörfizikai, levegőkémiai megfigyelésnek, kutatásnak adott otthont.

Az ide látogató egy rövidfilmből átfogó képet kaphat az itt folyó tevékenységről. A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhetnek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő...), a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. Bepillantást adunk a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába. A mindennapos észlelés része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehetnek a látogatók.

  • Tanösvény + hagyományos mérőeszközök + automata állomás
    Az Ambrózy Pál meteorológus nevét viselő tanösvényt 2016. június 2-án adtuk át. A Marczell György Főobszervatórium műszerkertjében tett néhány száz méteres séta során megismerkedhetünk egy mintegy 50 évvel ezelőtti meteorológiai főállomás mérőeszközeivel, amelyek mechanikus elven működtek és emberi észlelő kellett a leolvasásukhoz.
    A legtöbb időjárási paraméter mérése automatizálható, amit Szolgálatunk a 90-es években kezdett meg. Korszerű automata állomás érzékelőivel, adatgyűjtőjével ismerkedhetnek meg a látogatók.
  • Napsugárzás mérése
    A Napból érkező sugárzás különböző tartományait, valamint a földfelszínről távozó sugárzást mérjük folyamatosan bolygónk sugárzás-háztartásának vizsgálata céljából. Nyáron különös figyelem irányul az UV-sugárzás és az ózon mérésére.
  • Távérzékelési eszközök
    A távérzékelési eszközök nagyobb területről szolgáltatnak információt, ami több évtizede segíti a napi feladatok ellátását. Talán legfontosabb a négy időjárási radarból álló hálózat szolgáltatása, valamint hasznos adatok nyerhetők a felhőalap-mérőkből, a villámlokalizációs hálózatainkból, a wind-profilerektől, a sodartól és a radiométertől.
  • Kalibráló laboratórium
    A precíziós műszerekkel jól felszerelt laboratórium kalibrálja a mérőállomásainkon működő érzékelőket annak érdekében, hogy folyamatosan megbízható mérési adatokat szolgáltassunk a különböző felhasználási célokra.
  • Rádiószondás mérések
    A légköri állapotjelzők (hőmérséklet, nedvesség, légnyomás, szél) magasság függvényében történő mérésére rendszeresen rádiószondákat bocsátunk fel. A léggömbhöz erősített mérőeszköz kb. 30 km magasságig képes felemelkedni, s közben méri a fenti paramétereket, s azokat folyamatosan továbbítja földi vevőberendezéshez.
  • Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK)
    Az országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) visszavezetettségéért felelős, jogszabályban nevesített nemzeti referencialaboratórium.
    Tevékenysége ellátása érdekében akkreditált, mint kalibráló laboratórium és jártassági vizsgálatot szervező szervezet, továbbá vizsgáló laboratóriumot működtet. A mérőhálózatból érkező adatok feldolgozását és jelentését a Légszennyezettségi Adatközpont végzi.
    • Kalibráló Laboratórium: etalonok fenntartása és nemzetközi körmérések révén biztosítja a hazai mérések visszavezetettségét. Tevékenysége során gázelemző műszerek, áramlásmérők és áramlásszabályozók, valamint egyes pormonitorok kalibrálását végzi. A Jártassági Vizsgálati Irodával együttműködve körméréseket szervez vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok részére.
    • Mobil vizsgálólaboratórium: a környezeti levegő helyszíni mérésére felszerelt mobil laboratórium.
    • Analitikai vizsgálólaboratórium: szűrőre levett szálló por mintákból végez laboratóriumi méréseket nehézfémek, policiklusos szénhidrogének, elemi szén, illetve szerves szén mennyiségének meghatározása céljából.
  1. A Múzeumok Éjszakája alkalmából a látogatók betekintést nyerhetnek a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ munkájába, megnézhetik a Kalibráló Laboratóriumot, a mérőbuszt és végigkísérhetik a filterre levett szálló por minták útját a mintavételtől, a mérlegelésen át az Analitikai Vizsgáló Laboratóriumban történő feltárásig és elemzésig.


Egy-egy csoport látogatása végén lehetőség nyílik totón számot adni a megszerzett ismeretekről. A legjobban teljesítők ajándékra számíthatnak.


Regisztráció:
   Budapesten a felnőtt karszalag 1700 Ft-ba, a gyermek (érvényessége 6-18 éves kor között) karszalag 800 Ft-ba kerül. 
   6 éves kor alatt a belépés ingyenes.
   E-mail: muzej@met.hu  
   Telefon: (1) 346-4600 (munkanapokon 8:00 és 15:30 között)
   Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu/hun/Event/8131936/Orszagos-Meteorologiai-Szolgalat


További információ:

   MUZEJ honlap:
    - muzej.hu/hu/orszagos-meteorologiai-szolgalat
    - muzej.hu/hu/orszagos-meteorologiai-szolgalat-marczell-gyorgy-foobszervatoriuma  
   OMSZ honlap: www.met.hu
   OMSZ központ: 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.
   OMSZ Marczell György Főobszervatórium: 1181 Budapest, Gilice tér 39.


muzej.hu


muzej.hu/hu/orszagos-meteorologiai-szolgalat