2018. szeptember 20. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. június 19. 08:00

A magyar emissziós leltárjelentés nemzetközi elismerése

Idén Magyarország kapta az egyik – a jelentés kiemelkedő fejlődéséért járó – vándordíjat az emissziós leltárak nemzetközi szakmai fórumán.

Hazánknak – a levegőszennyezéssel kapcsolatos nemzetközi egyezményeknek megfelelően – évente kibocsátási leltárt és ahhoz kapcsolódóan leltárjelentést kell benyújtania az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európai Unió részére Magyarország emberi tevékenységből származó légszennyezőanyag kibocsátásairól.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Nemzeti Emissziós Leltárak Osztálya 10 éve, 2007 óta készíti a magyarországi üvegházhatású gázok kibocsátásról szóló éves jelentéseket. A légszennyező anyagokról szóló leltárak összeállítását 2012-ben vette át az intézmény.

Az emissziós leltárak nemcsak arról szolgáltatnak információt, hogy Magyarország hogyan teljesítette a kibocsátáscsökkentésekkel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalásait, hanem támpontot is jelentenek a döntéshozók számára a további szükséges intézkedések irányának kijelöléséhez.

Kapcsolódó oldal: ceip.at/ms/ceip_home1/ceip_home/status_reporting/2017_submissionsMagyarország kapta az egyik vándordíjat