2024. április 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2017. június 15. 15:00

DriDanube Projekt – Aszálykockázat a Duna régióban

A Duna régiót gyakran sújtja vízhiány és szárazság, amelynek jelentős gazdasági és társadalmi hatásai vannak. A komoly veszélyek ellenére az elmúlt évtizedekben az aszály témaköre nem minden országban kapott kiemelt figyelmet, noha a jövőben is hatalmas kihívás lesz a mezőgazdasági termelők számára. Az aszálykezelés folyamatában érintett döntéshozóknak, hatóságoknak és gazdálkodóknak tartották meg 2017. június 12-én a DriDanube Nemzeti Szemináriumot Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálatnál.

A „DriDanube – Aszálykockázat a Duna régióban” nevű projekt a Duna régióban működő operatív szolgálatok és döntéshozó hatóságok közötti jobb együttműködés megteremtése révén kíván hozzájárulni ahhoz, hogy az aszályhelyzeteket a jelenleginél jobban kezeljék nemzeti és regionális szinten is, ezáltal növeljék a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképességet. A projekt új aszálymonitoring szolgáltatások fejlesztését és azok operatív felhasználását készíti elő. A polgári védelem működésén alapuló egységesített hatásvizsgálati és kockázatelemző protokol kidolgozása és egy aszályra vonatkozó katasztrófa-elhárítási stratégia megalapozása is a célok között szerpel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársai az 5. munkacsomagot vezetik, ebben az aszálykockázat számszerűsítése a feladat.

A projekt szervezője és vezetője a Szlovén Környezetvédelmi Ügynökség, amely a tágabb Duna régióban összesen 10 országgal  – Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Bosznia- Hercegovina, Montenegró, Szerbia –, benne 14 projektpartnerrel és 9 támogató partnerrel közösen kíván annak érdekében tenni, hogy javuljanak a szárazsághoz kapcsolódó kockázatkezelési képességek a Duna régióban. Magyarországról az OMSZ mellett a Szent István Egyetem és a Földművelésügyi Minisztérium is szerepel a partnerek között. A projekt 2017 januárjában indult, az időtartama 30 hónap, a Duna Transznacionális Program keretében közel 2 millió Eurós támogatásból valósul meg.

Nyitóbeszédében dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke kiemelte: “Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat kulcsszereplője a aszálykockázat-kezelési folyamatnak. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy éghajlati és agrometeorológiai szolgáltatásaink megújuljanak és tovább bővüljenek. Az aszályhoz vezető hosszabb száraz időszakok monitoringja és az időjárás előrejelzésen alapuló korai figyelmeztetés megvalósítása napjaink egyik legfontosabb kihívása.” – mondta.

További információk a projektről a dridanube@met.hu e-mail címen kérhetők, illetve a www.met.hu/omsz/palyazatok_projektek/dridanube és a www.interreg-danube.eu/approved-projects/dridanube oldalon olvashatók magyar és angol nyelven.