2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2017. július 31. 10:00

Az IDŐJÁRÁS folyóirat a kelet-európai régióban ezüstérmes

Az IDŐJÁRÁS folyóirat internetes oldalán ettől az évtől kezdődően a Thomson Reuters által közölt impakt faktor (IF) mellett az Elsevier Scopus tudománymetriai értékeit is közöljük.

A Scientific Journal Ranking (SJR) nem egyszerűen a folyóiratban megjelent cikkekre történő hivatkozások átlagos számát mutatja, hanem súlyozza is ezt annak függvényében, hogy milyen tudományos rangú folyóiratokban történtek a hivatkozások. Ez a mérőszám az alapja a folyóiratok Q1-Q4 besorolásának, ami azt tükrözi, hogy egy adott tudományterületen megjelenő folyóiratok rangsorában az adott folyóirat melyik negyedben, kvartilisban foglal helyet.

Az IDŐJÁRÁS folyóirat 2016-ban az "Atmospheric Science" tudományterület 106 darab jegyzett nemzetközi folyóirata között a 64. helyen szerepelt, ezzel Q3 besorolást ért el. A kelet-európai régióban hét jegyzett folyóirat létezik ezen a tudományterületen, az IDŐJÁRÁS ebben a rangsorban jelenleg a 2. helyen található a szintén Q3 besorolású lengyel OCEANOLOGIA folyóirat mögött.

A Q1-Q4 besorolás egyre inkább előtérbe kerül a tudományos minősítési eljárások és a K+F pályázatok értékelése során. Az SJR mellett az egy cikkre jutó átlagos hivatkozásszám, valamint a tárgyévben az IDŐJÁRÁS folyóiratban megjelent korábbi cikkekre történő összes hivatkozás száma is szerepel a grafikonon.