2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2017. augusztus 4. 13:11

Rekord ózonhiány hazánk felett

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában a mai napon (2017. augusztus 4-én) rekord alacsony ózontartalom értékeket mértünk. A kirívóan alacsony ózonértékeknek megfelelően nagyon magas UV besugárzás értékeket mértünk országos UV monitoring hálózatunk mind az öt mérőállomásán. Az UV Index értéke már 13 óra körül megközelítette egyes helyeken a 8-as értéket, de másutt is 7 körül volt.

A légoszlop teljes ózontartalmának folyamatos operatív mérése 1969 óta folyik az obszervatóriumban, és ezek az értékek a valaha mért legalacsonyabb értékek az összes augusztus 4-ét figyelembe véve, azaz 1969 óta soha nem fordult elő, hogy az évnek ezen a napján ilyen alacsony legyen a légkör ózontartalma hazánk felett. A ma mért érték 276 DU (Dobson Egység), 16 százalékkal alacsonyabb, mint az évnek ezen a napján szokásos átlagos érték. Összehasonlításul: a mai napon a természetes változékonyság alsó határa (azaz a sokéves átlagtól az a százalékban kifejezett eltérés érték, amely még normálisnak mondható a sokéves adatok alapján) 11 százalék.

Ha hosszabb időszakot tekintünk (július közepétől augusztus közepéig), akkor is mindössze egyetlen egy év volt, amikor előfordult alacsonyabb ózontartalom (266 DU 1971-ben), illetőleg összesen kettő, amikor hasonlóan alacsony érték fordult elő (érdekes módon 1970 és 1972).

A most tapasztalt kiugró ózonhiánynak az oka a felső troposzférában napok óta tartó mediterrán beáramlás hazánk területe fölé. Az ózonképző és ózonbontó kémiai reakciók, valamint a sztratoszféra dinamikájának eredőjeként átlagos esetben az ózontartalom növekszik a földrajzi szélesség növekedésével Földünkön. Következésképpen az alacsonyabb szélességekről érkező légtömegek nagy valószínűséggel alacsonyabb ózontartalmúak, így főként huzamosabb ideig fennálló mediterrán beáramlás jelentős ózoncsökkenést tud okozni, különösen, ha nagy magasságokban történik. A jelenlegi 6-7 km magasságban zajlik már egy hete, és mára extrémen nagy ózonhiányt tudott okozni. A numerikus előrejelző modellek szerint az áramlás iránya meg fog változni, így jó esély van rá, hogy holnaptól az ózontartalom növekedjen és a nagy ózonhiány megszűnjön.

Ugyanakkor a légkör viszonylag szennyezett, és alig észlelhető vékony felhők is jelen vannak az égbolton, amely tényezők csökkentik akkora mértékben a légkör sugárzás-átbocsátóképességét, hogy bár nagyon magas UV sugárzási maximumot várhatunk, rekorddöntés nem fog bekövetkezni.

A hozzánk legközelebbi külföldi mérőhelyek, ahol ózontartalom mérés és UV sugárzás mérés folyik, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet poprad-ganovce-i magaslégköri és napsugárzási obszervatóriuma, illetőleg a csehországi Hradec Kralové-ben működő napsugárzási és ózonmérő obszervatórium. Azon a két helyen is hasonlóan alacsony ózonértékeket mértek ma délelőtt, a jelenség tehát nem lokális, hanem nagyobb kiterjedésű.



Az Országos Meteorológiai Szolgálat az alábbi esetekben ad ki UV figyelmeztetést:

  • amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán - ebben az esetben a figyelmeztetés az egész országra érvényes,
  • amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket vagy a Dunántúl, vagy a Dunától keletre eső terület 50 százalékán - ebben az esetben a figyelmeztetés az érintett országrészre érvényes.

Tiszta (felhőmentes) égbolt esetén az UV sugárzás erőssége nagymértékben függ a sztratoszférikus ózon mennyiségétől. Amennyiben a sztratoszférában sok ózon található a felszínre érő UV sugárzás kisebb, mint kevés ózon esetén, ugyanis az ózon kiszűri az UV sugárzás egy részét. Műholdon mért adatokból számolható a légkör függőlegesen összegzett ózontartalma (teljes légköri ózon).

A legfrissebb országos UV Index előrejelzés megtalálható a honlapunkon, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu), sőt a Meteora alkalmazás segítségével értesülhetünk a várható veszélyes UV sugárzásról is. A Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása. amellyel megjeleníthetők az előrejelzett UV adatok, illetve az - egyénileg beállítható, bőrérzékenységtől függő - leégési idő.


Kapcsolódó oldalak
:


A legfrissebb országos UV Index mérések és előrejelzés megtalálható a honlapunkon