2018. július 16. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. május 10. 08:59

Hajnali hidegrekord (V. 10.)

A hűvös nappalt követően rendkívül alacsony minimum hőmérsékleteket mértünk országszerte. Az ilyenkor jellemző minimum hőmérséklet országos átlaga 9,3 fok, ezzel szemben a mai átlag 2,4 fok lett. Kiemelten az Észak-Dunántúlon fagyott többfelé. A leghidegebb Koroncón volt, ott hajnalban -2,5 fokig süllyedt a hőmérséklet, amellyel új napi minimum hőmérsékleti rekord született. A korábbi, -2,0 fokos rekordot 1928-ban regisztráltuk Budapest Csillagda állomásunkon.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.