2018. szeptember 23. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2018. március 3. 09:00

Budapesten új hidegrekord (III. 2.)

A legalacsonyabb maximum-hőmérsékletet hazánkban március 2-án eddig Kékestetőn mérték (1971-ben), és idén Szentlélek településen ismét csupán -9,4 fokig emelkedett a hőmérséklet, tehát beállíta a rekordot.
Budapesten viszont megdőlt a hidegrekord: az 1891. március 2-án, Budapest Víziváros állomáson mért -6,3 fok -7,1 fokra változott, amit János-hegyen regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.