2024. április 16. kedd
Hírek

HungaroMet: 2018. április 5. 08:46

Egy nap „ég és föld” között

Arisztotelész szerint a meteorológia az ég és a Föld között lejátszódó jelenségekkel foglalkozó tudomány; de az ókori felfogás szerint ebbe a körbe tartoznak bizonyos csillagászati jelenségek is. Igaz, mi a csillagokig sajnos nem jutottunk, de a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program keretében kicsit elrugaszkodtunk a földtől, és március 19-én egy kerekesszékes fiatalemberrel egy fél munkanapot töltöttünk az Országos Meteorológiai Szolgálatnál.

"Tibinek is reális álmai vannak, hiszen jól tudja, hogy számos okból kifolyólag, például az akadálymentesítés hiánya miatt, nem tudna dolgozni az intézetben. Matematikából viszont jeleskedik, és a nap folyamán egyértelműen kiderült, a meteorológusok sem a békát kérdezik meg, amikor előrejelzésről van szó, nem is az ablakon tekintenek ki, hanem komoly matematikai képleteket használnak a legfontosabb meteorológiai paraméterek és az időjárási jelenségek rövid- és hosszú távú előrejelzéséhez vagy a klímamodellek készítéséhez. A fél munkanap során betekintést nyerhettünk a különböző osztályok munkájába, és picit meg is lepődtünk, mennyi mindennel foglalkozik az intézet."

Nagyon jól éreztem magam, sokat jelentett, hogy ilyen kedvesen fogadtak, és csak úgy lesték minden gondolatomat” – mondta el Tibi a nap végén, és hazatérve mindannyian úgy éreztük, jó volt ég és föld között repülni, álmodozni – még ha csak egy napra is. Ez kezdetnek elég is, hiszen minden megvalósítás álmokból születik.



A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja. Az idén, március 19-től 23-ig megrendezésre kerülő programba a magán és non-profit szektoron kívül az állami és önkormányzati tulajdonban lévő foglalkoztatók is bekapcsolódtak, így a BKV, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Kossuth Rádió és az Országos Meteorológiai Szolgálat is. 

Forrás: www.hrportal.hu/hr/egy-nap-munkaban-eg-es-fold-kozott-20180403


Klaibán Sándor a meteorológiai múzeumot mutatta be nekünk, itt derül ki, hogy
Tibit már gyerekkora óta nagyon érdekli az időjárás; kiskorában megkérte édesapját, hogy
rakjon az ablaka elé egy hőmérőt, hogy mindig tudja, hány fok van


A meteorológia szakkönyvtárban T. Puskás Márta könyvtárvezetőtől megtudtuk, hogy már
az 1800-as évektől gyűjtik a könyveket, mára közel tízezer könyvből álló gyűjteménnyel rendelkeznek


Tibi kérdésére, hogy látták-e a tavaszi hideget, az Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztályon
Pátkai Zsolt adta meg a választ: 4-5 nappal előtte már egyértelműen lehetett látni


Bár a TV stúdió is nagyon érdekes, ahol 2011-ig forgatták az időjárás-jelentéseket, és
a klímamodellező csoport is izgalmas előadást tartott a jövőben várható éghajlati változásokról,
Tibit az informatikai rendszer nyűgözte le a leginkább


Tölgyesi László, az Informatikai és Módszertani Főosztály vezetője mutatta meg nekünk
a szekrény méretű szuperszámítógépeket...