2018. augusztus 16. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2018. május 2. 11:11

Új minimumhőmérséklet rekordokkal búcsúzott április (IV. 30.)

2018. április 30-án Pásztó-Hasznos, illetve Tata meteorológiai állomásokon csupán 18,4 fokig csökkent a hőmérséklet. Ezen a napon eddig a legenyhébb éjszakát Pécs Árpádtetőn mérték 2013-ban, ekkor 17,7 fokot mutatott a hőmérő.
Budapest belterület állomásán csak 17,7 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új fővárosi rekord. A korábbi legmagasabb minimumhőmérséklet rekord 16,4 fok volt, ezt 2000-ben regisztrálták Budapest Lágymányos állomáson.

Aszélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.