2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2018. november 28. 17:45

Hogyan tovább a klímatudatos jövő felé? – Tudományos konferencia

Az éghajlatváltozással kapcsolatos helyzetértékelő és döntéstámogató nemzeti jelentés, azaz a "nemzeti IPCC jelentés" elkészítésének első lépéseként az Innovációs és Technológia Minisztérium 2018. november 28-án klímakonferenciát szervezett, amin az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szakemberei is részt vettek.

Konferencia célja:

  • tájékoztatás a nemzeti jelentéssel kapcsolatos elképzelésekről;
  • az éghajlatváltozással foglalkozó hazai kutatók és tudományos műhelyek munkásságának feltérképezése, kapcsolatteremtési lehetőségek biztosítása;
  • a kibocsátás-csökkentésre és az alkalmazkodásra vonatkozó döntéshozói igények felmérése.


Nemzeti jelentés háttere:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hazai klímapolitikai döntéshozatal és végrehajtás minél jobb, és naprakészebb tudományos megalapozottsága érdekében egy döntéstámogató, megoldásorientált, átfogó nemzeti jelentés elkészítését kezdeményezi. Ezt a Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által készített Értékelő Jelentések mintájára tervezi megvalósítani. Az IPCC globális jelentéseinek mintájára készített nemzeti jelentések számos országban hatékonynakbizonyultak a tudományterületek közötti konszenzus kialakítására, így szilárd alapot képesek nyújtani országos, vagy országon belüli éghajlatváltozással kapcsolatos szakpolitikai és gazdasági döntések meghozásához. A konferenciára a jelentés összeállítási folyamatának első lépéseként kerül sor.


Az agrártárca is kiemelt figyelmet fordít az éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek bővítésére, a tájékoztatás és tájékozottság növelésére – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a „Hogyan tovább a klímatudatos jövő felé?” című konferencián

A konferenciát előkészítő bizottság tagja dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke, illetve Zsebeházi Gabriella az OMSZ éghajlatkutató meteorológus szakembere kordinátorként részt vett az előkészítő munkálatokban.

A tudomány képviselőinek előadásai között is megtaláljuk az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársait:

  • Lakatos Mónika: Helyzetkép a hazai éghajlati tendenciákról;
  • Zsebeházi Gabriella: Mitigációs és adaptációs kihívások klíma modellező szemmel.


Kapcsoló oldalak:


Forrás: AM Sajtóiroda