2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2019. február 15. 10:41

OMSZ – Csopa Meteorológiai Estek: Hullámszerű és turbulens áramlások a légkörben

Együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal 2019 tavaszán a harmadik évaddal folytatódnak az OMSZ-Csopa Meteorológiai Estek a Csopa Délután sáv keretében. A szolgálat munkatársaitól tanulunk a mindennapjainkra oly nagy hatást gyakorló időjárásról.
Salavec Péter fizikus, meteorológus előadása "Hullámszerű és turbulens áramlások a légkörben, azok elmélete, előrejelzése és kapcsolatuk a légiközlekedéssel" címmel 2019. március 12-én kedden, 17 órakor kezdődik a Csodák Palotájában.

Téma: Hullámszerű és turbulens áramlások a légkörben, azok elmélete, előrejelzése és kapcsolatuk a légiközlekedéssel

ElőadóSalavec Péter fizikus, meteorológus (Országos Meteorológiai Szolgálat, Repülésmeteorológiai Osztály)

 

Helyszín: Csodák Palotája (1036 Budapest, Bécsi út 38-44.)

Időpont
: 2019. március 12. 17:00

Egy átlagember számára az időjárás általában arról szól, amit érez belőle, amikor a szabadban van, és amit a tévében mondanak róla. Időnkét a híradások beszámolnak szélsőséges eseményekről, amiből a többség azt is tudja, hogy a hétköznapi életet is képes nem hét-köznapivá tenni. Aki viszont gyakran utazik repülőn, talán elgondolkodott már rajta, hogy annak a repülőnek akkor kell földet érnie, amikor a pilóta (és az utasok) akarja. Márpedig a levegő áramlásai ebbe időnként erősen beleszólnak, méghozzá minél kisebb a repülőgép, annál erősebben. Sok más időjárási elem befolyásolja a repülést, például a jegesedés (a felhőben lévő víz a repülőre kifagyhat, amivel megváltozik az aerodinamikája), a látástávolság, felhőalap magassága (látja-e a pilóta a leszállópályát), zivatarok, turbulencia (amit félig tévesen légörvények is hívnak) stb.

Előadás a turbulens és a hullámszerű jelenségeket mutatja be. Bevezetésként kevés szó esik a fizikai, matematikai háttérről is, a légkör áramlásait irányító fizikai törvényekről és az azokat leíró matematikai egyenletekről, de a nagyobb hangsúlyt kap az egyes jelenségek bemutatása.

Egyáltalán, milyen jelenségek vannak a légkörben, azokat hogyan osztályozzuk, hol a helye ezen belül a turbulenciának és a hullámoknak? Mik tehát azok a hullámszerű jelenségek, és milyen hullám az, ami nem hullám? Milyen fajta hullámok léteznek? Hogyan keltenek hullámokat a levegőben olyan dolgok, amik nincsenek a levegőben? Hogyan lehetnek a hullámok egyszerre hasznos és veszélyes jelenségek a repülés számára? Hogyan szabad és hogyan nem szabad hullámban repülni? Mi a turbulencia általában, milyen más turbulens jelenségek léteznek a hullámok kísérőjelenségei mellett? Egyáltalán, kinek mi a turbulencia, és mi nem az? Hogyan lehet a turbulenciát modellezni? És még sok kérdésre kaphatunk közérthető és tudományos választ az előadásban.

 

A rendezvényen Csopa bérlettel, napi- vagy kedvezményes délutáni belépőjeggyel lehet részt venni.

Előzetes regisztrációtok@csopa.hu e-mail címen.