2024. április 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2019. április 5. 13:25

OMSZ – Csopa Meteorológiai Estek: Repülőbalesetet okozó időjárási jelenségek és ezek előrejelezhetősége

Együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal 2019 tavaszán a harmadik évaddal folytatódnak az OMSZ-Csopa Meteorológiai Estek a Csopa Délután sáv keretében. A szolgálat munkatársaitól tanulunk a mindennapjainkra oly nagy hatást gyakorló időjárásról.
Fövényi Attila időjárás-előrejelző szakértő, repülésmeteorológus előadása "Repülőbalesetet okozó időjárási jelenségek és ezek előrejelezhetősége" címmel 2019. április 9-én kedden, 17 órakor kezdődik a Csodák Palotájában.

Téma: Repülőbalesetet okozó időjárási jelenségek és ezek előrejelezhetősége

ElőadóFövényi Attila időjárás-előrejelző szakértő, repülésmeteorológus (OMSZ, Repülésmeteorológiai Osztály)

 

Helyszín: Csodák Palotája (1036 Budapest, Bécsi út 38-44.)

Időpont
: 2019. április 9. 17:00

A légi közlekedést a legbiztonságosabbak között tartják számon, de azért időnként itt is történnek balesetek. Ezek a balesetek általában több körülmény szerencsétlen egybeesése miatt következnek be. Ezek egyike lehet a kedvezőtlen időjárás. A kedvezőtlen meteorológiai viszonyokhoz azonban gyakran járul pilóta, műszaki, légi irányítói vagy pályafenntartói hiba is.

Előadásunkban bemutatunk néhány súlyos és kevésbé súlyos repülő balesetet, amelyekhez az időjárás is hozzájárult. Megpróbáljuk ismertetni, hogy az időjárás mellett, milyen emberi vagy műszaki hiba járult hozzá a szerencsétlenséghez, esetlegesen elkerülhető lett volna-e? Végezetül megismerhetik az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai Osztályán végzett munkát, és láthatják, hogy van-e módszer az adott, repülésre veszélyes időjárási jelenség előrejelzésére, illetve eldönthetik az ismertetettek birtokában, hogy fel mernek-e ülni ezek után a repülőgépre?


A rendezvényen Csopa bérlettel, napi- vagy kedvezményes délutáni belépőjeggyel lehet részt venni.

Előzetes regisztrációtok@csopa.hu e-mail címen.