2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2018. április 29. 07:33

Országos minimumhőmérséklet rekord (IV. 29.)

A fölénk áramló meleg levegő és a több helyen felhős idő hatására igen enyhe volt az éjszaka. Április 29-én, a Szeged melletti Sándorfalván csupán 18,7 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet (ez várhatóan estig már nem változik), és ezzel megdőlt a legalacsonyabb hőmérséklet napi rekordja, amelyet 1966-tól mindeddig Budapest Országút és Eger állomás tartott 17,4 fokkal.   

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


A legalacsonyabb hőmérséklet az elmúlt 12 órában 2018.04.29. 5 UTC (7 óra)


A legalacsonyabb hőmérséklet az elmúlt 12 órában 2018.04.29. 5 UTC (7 óra)