2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. szeptember 23. 10:07

Hazai melegedés letölthető „klímacsíkos” ábrákon az ENSZ Klímacsúcsra időzítve

ENSZ-Klímacsúcsot rendeznek New Yorkban 2019. szeptember 23-án, s ennek kapcsán, a #Showyourstripes kampányhoz csatlakozva az Országos Meteorológiai Szolgálat elkészítette a melegedést szemléltető csíkos ábrákat 24 hosszú éghajlati adatsorral rendelkező hazai településre, melyek letölthetők.

ENSZ Klímacsúcs, New York, 2019. szeptember 23.

A klímaváltozás korunk meghatározó ügye és elérkezett a döntő pillanat, amikor még tehetünk ellene, de példátlan erőfeszítésre van szükség az egész emberiség részéről.

António Guterres ENSZ-főtitkár arra kéri a politikai vezetőket, hogy konkrét tervekkel érkezzenek New Yorkba szeptember 23-án. A találkozó arról fog szólni, hogy miként tudjuk előmozdítani a klímaváltozás elleni fellépésünket. Felszólítja a döntéshozókat arra, hogy növeljék a vállalásaikat, hogy 2020-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának 45% -os csökkentése megvalósuljon, 2050-ig pedig elérjük a nettó zéró kibocsátást.

A hatékonyság és a hitelesség érdekében nem elég, ha ezek a tervek önmagában csak az éghajlatváltozás mérséklésével foglalkoznak: meg kell mutatniuk az utat a gazdaságok teljes átalakulásához a fenntartható fejlődés céljaival összhangban. Nem hozhatnak létre nyerteseket és veszteseket, és nem növelhetik a gazdasági egyenlőtlenségeket.

A cselekvésre sarkalló csúcstalálkozó összehozza a kormányokat, a magánszektort, a civil társadalmat, a helyi hatóságokat és különböző nemzetközi szervezeteket, hogy ambiciózus megoldásokat dolgozzanak ki.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) több partnerszervezettel együtt közös összefoglalót adott ki a Föld, mint globális környezeti rendszer állapotáról, a növekvő emberi befolyásról és ennek következményeiről, az emberiség eddigi válaszairól, a valószínűsíthető jövőbeni változásokról. A riport elkészítését a WMO koordinálta, a „Carbon project” az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) a „Future Earth project”, a Földi Liga (Earth League) és az Éghajlati szolgáltatások Keretrendszere (Global Framework for Climate Services) járult hozzá. Jelen pillanatban ez az értékelés a legfrissebb és a leghitelesebb információforrás a témáról.

Az ENSZ klímacsúcsot megelőző héten, szeptember 16-22. között egy eddig példátlan nemzetközi összefogásban a „Covering Climate Now” akcióban a klímaváltozással kapcsolatos kérdések nagyobb médianyilvánosságot kaptak.

Egy másik, a #Showyourstripes kampány során Ed Hawkins, a Readingi Egyetem kutatója a laikusok számára is könnyen értelmezhető formába öntötte a melegedés tényét. A javaslatára tervezett csíkos ábra a média meteorológusok számára készült még 2018-ban, hogy a legszélesebb közönség számára is érthetővé tegyék a Földön megfigyelhető hőmérsékletváltozást. A #Showyourstripes kampány 2019 nyarán erősen felfutott, nagy média visszhangot kapott.

A kampányhoz csatlakozva, az ENSZ Klímacsúcsra időzítve az elkészült 24 magyarországi település klímacsíkja. Ehhez az OMSZ ellenőrzött, homogenizált méréseit használtuk az 1901-2018 időszakból. A csíkos ábrán kékes árnyalatban jelennek meg a hidegebb, pirosban a melegebb évek, a viszonyítási időszak az 1971-2000-es harmincéves időszak volt.

 

Hogyan melegedett hazánk és hogyan néz ki mindez 24 hazai településen? Letölthető „klímacsíkok” segítenek ennek megmutatásában. Arra bíztatjuk az érdeklődőket, hogy töltsék le, mutassák meg másoknak a csíkokat. Ha prezentációt tartanak, illesszék be, hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozásra! Használják bátran a magyarországi adatokból készül ábrákat! Az online megosztásnál hivatkozást kérünk az Országos Meteorológiai Szolgálatra, illetve a #showyourstripes és @meteorologiahu hivatkozásokra.

Klímacsíkok

Magyarország felmelegedését ábrázoló  „klímacsík” (1901-2022)


Kapcsolódó oldalak: