2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2020. február 18. 08:30

PREGA – Konferencia és kiállítás 2020

Több, mint 150 előadás és 40 kiállító várja február 18-án és 19-én a hatodik PREGAPrecíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás látogatóit. Magyarország első számú agrár-digitalizációs fórumán idén, másodszor az Országos Meteorológiai Szolgálat is részt vesz kiállítóként és előadóként, ahol bemutatjuk az agráriumot segítő meteorológiai szolgáltatások körét.

FPapp Gabriella az OMSZ Elnöki Titkárságának vezetője tart előadást "Digitális Agrár Stratégia és Szabályozás témakörben.

A meteorológiai információk felhasználása nélkülözhetetlen nem csupán az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát fenyegető időjárási veszélyhelyzetek elkerülésében, hanem a társadalom és a gazdasági élet szempontjából fontos döntések meghozatalában is. Az agrárium – korunk egyik legnagyobb kihívása – a klímaváltozás által egyik legközvetlenebbül érintett gazdasági szektor. A meteorológiai információk széleskörű, hatékony felhasználását nagyban akadályozza az OMSZ bevétel orientált finanszírozási struktúrája. Az éves költségvetési törvény által előírt bevételi kötelezettsége nem harmonizál az adatpolitikára vonatkozó Európai Uniós normákkal és a magyar jogszabályi környezettel. Az agrárrezsi csökkentése érdekében megvalósítandó meteorológiai adatpolitika fő célkitűzése egy olyan, a meteorológiai adatok, információk hatékony felhasználását lehetővé tevő, széles körű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú meteorológiai információs rendszer kiépítése, amely hiteles meteorológiai adatokkal segíti a gazdák mindennapi termelő tevékenységét, segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak vizsgálatában és mérséklésében, hozzájárul az agrárgazdaság szempontjából fontos kormányzati döntések meghozatalához.


További információ: www.prega.hu