2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2020. június 18. 08:00

Elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja – június 17.

1994. június 17-én fogadták el az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét (United Nations Convention to Combat DesertificationUNCCD), így ez a nap azóta az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet többek között a talaj minőségének védelmére, az elsivatagosodás és a migráció közötti kapcsolatra, a termőföldek kimerülésére, a szűkülő élelmiszerforrásokra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat úgy mint eddig, a jövőben is törekszik arra, hogy megbízható adatokkal, hiteles éghajlati információkkal segítse az elsivatagosodás és aszály elleni hazai küzdelmet.

Az idei világnap a termelés, a fogyasztás és a föld közötti kapcsolatra összpontosít. Hogy ehhez a kérdéshez hogyan kapcsolódik a meteorológia? A válasz egyszerű. Egyrészt az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy egynegyede származik a mezőgazdaságból, erdőgazdálkodásból. A textilruházati ipar és a cipőipar okozza az ÜHG kibocsátás 8%-át, és ez az arány 2030-ra várhatóan közel 50%-kal emelkedik. Mindez jelentősen befolyásolja a globális éghajlatváltozást. Másfelől a szélsőséges időjárási jelenségek – és benne kiemelten az aszály – rendkívüli módon érinti a mezőgazdaságot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak ebben a folyamatban a mezőgazdasági termelést megnehezítő meteorológiai körülmények (például aszály) monitorozásában, korai felismerésében, illetve előrejelzésében van kiemelt szerepe. Az OMSZ Agrometeorológiai oldalán elérhető, az aszálykitettséget számszerűsítő Napi Léptékű Aszályindex és az öntözési kényszert jellemző MSWD-index. Szintén ezen az oldalon találhatók meg a műholdas vegetációs index (NDVI) információk. Az éghajlati visszatekintők tartalmazzák az adott időszakra vonatkozó aszályindex (Standardizált csapadékindexSPI) térképeket. A gazdálkodókat közvetlenül is segíti az aszály bekövetkeztét igazoló szolgáltatásunk, mely információknak a kárenyhítés folyamatában van szerepe. Az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatások fontos eleme a csapadék mennyiségében és intenzitásában, valamint éven belüli eloszlásában megfigyelt és modellezett változások elemzése, értékelése.

Az OMSZ partnerként vesz részt a DriDanube: Aszálykockázat a Duna régióban elnevezésű projektben, melynek célja, hogy a Duna régióban javítsa a szárazsághoz kapcsolódó kockázatkezelési képességeket. E projekt egyik legfontosabb eredménye a műholdas információkon nyugvó Aszálykezelői Felhasználói Szolgáltatás (Drought Watch) kifejlesztése, ami pontosabb és hatékonyabb aszálymonitoringot és korai figyelmeztetést tesz lehetővé.


Kapcsolódó oldalak: