2019. december 13. péntek
OMSZ hírek

OMSZ: 2018. november 13. 11:11

Új országos hőmérsékleti rekord (XI. 12.)

November 12-én a megélénkülő, néhol megerősödő széllel, az átlagosnál jóval melegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Nagy területen 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt Sellyén 23,0 fokig melegedett a levegő, ezzel új országos napi maximumhőmérséklet rekord született. Eddig ezen a napon a legmelegebbet 2015-ben Báta településen regisztráltuk, ahol 22,7 fokot mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.