2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. március 23. 09:00

Meteorológiai Világnapi kitüntetések 2021

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját. A hagyományos, a Meteorológiai Világnap tiszteletére rendezett ünnepség – koronavírus fertőzés okozta helyzetben – elmaradt, de a kiváló munkatársak elismerése nem maradt el. A Meteorológiai Világnap alkalmából a meteorológus szakma kiválóságai idén is Schenzl Guidó Díjat, Pro Meteorologia Emlékplakettet, Miniszteri Elismerő Oklevelet, Innováció a Meteorológiáért Díjat, Év MET-ÉSZ észlelője címet, illetve legkiválóbb társadalmi észlelőink Elismerő Oklevelet kaptak.

Schenzl Guidó Díj:

  • Dr. Ács Ferenc, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének nyugalmazott docense
    A légkörfizika, a talaj-felszín-légkör rendszer folyamatainak modellezése, továbbá a humán biometeorológia területén kifejtett lelkiismeretes és elhivatott oktatási és tehetséggondozási munkájáért, kiemelkedő kutatási tevékenységéért, életműve elismeréseként.
  • Németh Lajos, nyugalmazott meteorológus
    Az időjárás előrejelzésében, a meteorológia népszerűsítésében és a tudományos ismeretterjesztésben végzett aktív, példaértékű tevékenységéért, sok évtizedes elhivatott munkájáért.

Pro Meteorologia Emlékplakett:

  • Dr. Baranka Györgyi, meteorológus
    Kiemelkedő pályázati koordinációs tevékenységéért, valamint több évtizedes lelkiismeretes, kitartó munkájáért.
  • Horváthné Zsikla Ágota, meteorológus
    A tavi viharjelzéshez kapcsolódó szolgálati feladatok magas színvonalú, lelkiismeretes végrehajtásáért, kiemelkedő verifikációs tevékenységéért. Tapasztalatainak átadása kulcsfontosságú a fiatal generációk szempontjából: számos kiváló szakember tanult be az évek során Ágota mellett a siófoki toronyban.
  • Gili Balázs, villamosmérnök
    A meteorológiai megfigyelőhálózat működtetésében, fejlesztésében végzett precíz, sok megpróbáltatást megélő, kitartó és elkötelezett munkájáért.
  • Kerekes András, meteorológus főtiszt
    A repülésmeteorológia területén több mint 20 éven át végzett lelkiismeretes, felelősségteljes munkája elismeréseként, kiemelkedő színvonalú vezetői tevékenységéért.

Miniszteri Elismerő Oklevél:

  • Kovácsné Izsák Beatrix, matematika-fizika szakos tanár, meteorológus
    Az éghajlati adatok homogenizációs és interpolációs módszertanának továbbfejlesztéséért, a Meteorológiai Adatbázisban végzett kiemelkedő fejlesztési tevékenységéért.
  • Dr. Csirmaz Kálmán, meteorológus
    A jégkármérséklő rendszer meteorológiai kiszolgálásában végzett kulcsfontosságú munkájáért, kiemelkedő fejlesztési tevékenységéért.
  • Hercsényi László, informatikai fejlesztő
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat informatikai alkalmazásainak, valamint meteorológiai adatbázisának fejlesztésében közel két évtizeden át végzett lelkiismeretes munkájáért.
  • Mikó Róbert, meteorológus, programozó matematikus
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat Megfigyelési Főosztálya szoftverrendszerének kialakításában végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként.
  • Varga Géza János, nyugalmazott észlelő
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőjeként végzett több évtizedes példaértékű, lelkiismeretes tevékenységéért nyugállományba vonulása alkalmából.

Innováció a meteorológiáért díj:

  • Baár Péter, meteorológus
    Az Országos Meteorológia Szolgálat által végzett jégeső-előrejelzés verifikációs módszertanának kidolgozásában és fejlesztésében nyújtott kiemelkedő szakmai teljesítményért, elkötelezett és példamutatóan lelkiismeretes munkájáért.

Kitüntetett társadalmi észlelők:

  • Lőrincz Mária, Zsámbék
    Szüleivel együtt 1966 óta, azaz 65 éve végzi lelkiismeretesen a csapadékmérést, az adatokat naponta elektronikusan küldi.
  • Marusin Józsefné, Solt/Kissolt
    46 éve végzi megbízható módon a méréseket.
  • Bertók Tiborné, Vése
    44 éve végzi a csapadékmérést magas színvonalon.
  • Ferenczy Sándorné, Pécs Kertváros
    44 éve példaértékűen végzi a méréseket.
  • Kovács Barnáné, Sárospatak
    44 éve észlel precízen, elkötelezetten.

Év MET-ÉSZ észlelője – 2021 cím:

  • Dombai László, meteorológiai észlelő, Vép
    Kiváló és részletes észleléseiért, a halojelenségek vizsgálatáért, valamint a társadalmi csapadékmérés végzéséért.


Gratulálunk és jó egészséget, további sikereket kívánunk minden kitüntetett kollégánknak! A különböző díjak, oklevelek egy későbbi időpontban kerülnek átadásra.


A meteorológiai világnapi kitüntetések – a koronavírus fertőzés okozta helyzet miatt –
2021. szeptember 27-én, zártkörű ünnepségen lettek átadva