2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. március 23. 08:08

Meteorológiai Világnap 2021 – Az óceánok, éghajlatunk és az időjárás

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és a meteorológusok világméretű közössége a Meteorológiai Világnapot. A 2021-es világnap témája: „The ocean, our climate and weather”. A hagyományos, a Meteorológiai Világnap tiszteletére rendezett ünnepség – koronavírus fertőzés okozta helyzetben – elmarad, de az Országos Meteorológiai Szolgálat tisztelettel és szeretettel gondol minden jelenlegi és korábbi munkatársára.

Világnapi gondolatok [pdf: 228 KB]

Amikor az időjárásra és éghajlatra gondolunk, legtöbbünknek a légköri folyamatok jutnak eszébe. Az óceánok nélkül azonban a teljes képnek csak egy kis szeletét érthetjük meg.

Az óceánok alkotják a Föld felszínének 70%-át, így jelentős szerepet játszanak az időjárási és éghajlati folyamatok alakulásában. Az éghajlatváltozást is alapjaiban befolyásolják, emellett a világgazdaság motorjai is. A világkereskedelem több, mint 90%-át az óceánokon bonyolítják; valamint a part mellett élők – azaz az emberiség több, mint 40%-ának – megélhetését is biztosítják. Kiemelkedő szerepüket felismerve a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok, valamint kutatók ezrei rendszeresen végzik az óceánok állapotának és változásainak monitorozását, modellezve a légkörre gyakorolt hatásukat. Ezek segítségével tengeri és óceáni szolgáltatások széles skáláját hozzák létre, melyek támogatják a partmenti tevékenységeket, valamint az élet védelmét a tengereken. Napjainkban a klímaváltozás egyre inkább érzékelhető hatásai az óceán megfigyelését, a kutatásokat, valamint az ezekre épülő tájékoztatást és szolgáltatásokat mind inkább nélkülözhetetlenné teszik.

 
 
Petteri Taalas a WMO főtitkára, a Meteorológiai Világnap alkalmából közzétette
hagyományos üzenetét
 

Meteorológiai Világnap 2021 – Az óceánok, éghajlatunk és az időjárás


A WMO megjelentette a következő Bulletin kiadványát, ami átfogó képet nyújt egyrészt a WMO nemzetközi tevékenységéről, amelyet az óceánok megfigyelése és védelme, valamint a part menti területek védelme érdekében folytat. Emellett olvashatunk az óceánok modellezéséről, az óceánok monitorozásának fejlődéséről, az El Nino jelenségről, a sarki jég olvadásáról, a legújabb IPCC eredményekről és az óceánok éghajlati rendszerben betöltött szerepéről.


Kapcsolodó oldalak: