2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. június 10. 00:30

Múzeumok Éjszakája – Barangolás a meteorológia világában

Június 26-án, az Országos Meteorológiai Szolgálat idén szabadtéri programokat tervez, hogy a vírushelyzet miatti korlátozások se szabjanak gátat az ismeretek megszerzésének. A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén a látogatók megismerkedhetnek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint a jelenleg használt legmodernebb mérési eszközökkel és a kalibráló laboratóriummal. Megnézhetik, hogyan történik a rádiószonda elengedése. Megismerkedhetnek a HungAIRy LIFE projekthez kapcsolódó légszennyezettség mérés eljárásaival és a légszennyezőanyagok kibocsátásának számítási módszereivel, illetve betekintést nyerhetnek a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK) munkájába is.

Programok

A gyerekeknek is készülünk néhány játékos feladattal, amelyből a játékos kedvű felnőtteknek sem kell kimaradniuk.

Esős időjárás esetén a rendezvény lemondásra kerülhet, melyről legalább két nappal korábban tájékoztatást adunk.

 

Marczell György Főobszervatórium (1181 Budapest, Gilice tér 39.)

Az obszervatórium 12 és 21 óra között tart nyitva.

12:00 – 19:00 Tanösvény séta (tárlatvezetés)

 Az érdeklődők végigsétálhatnak a meteorológiai tansövényen, ahol megismerkedhetnek a múlt és a jelen meteorológiai műszereivel és a mérések folyamatával. Az egyes műszereknél kollégáink mesélnek az adott témakörről. Megismerkedhetnek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő), valamint a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket is. Bepillanthatnak a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába. A mindennapi észlelés fontos része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehetnek a látogatók. A délután folyamán négy alkalommal, kétszer az automata szondázó berendezés által, kétszer pedig hagyományos módon engedjük el a szondákat. 13:20-kor automata, 15:20-kor és 17:20-kor hagyományos, 19:20-kor pedig ismét automata szondázást végzünk.

Vendégeink továbbá betekintést nyerhetnek a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ munkájába, megnézhetik a Kalibráló Laboratóriumot, a mérőbuszt és végigkísérhetik a filterre levett szálló por minták útját a mintavételtől, a mérlegelésen át az Analitikai Vizsgáló Laboratóriumban történő feltárásig és elemzésig.

A belépés regisztrációhoz kötött, jelentkezni a events.met.hu/muzej oldalon lehet.

A szabad helyek függvényében a helyszínen is lesz lehetőség a regisztrációra korlátozott számban.


12:00 – 21:00  Játék az elemekkel (gyermekprogram)

 A gyerekeknek és a játékos kedvű felnőtteknek egy kis játékkal is készülünk. Tesztek, találós kérdések és egyéb gondolkodtató feladatok mellett egy több állomásos "kincskeresésben" is részt lehet venni, amit a végén ajándékkal díjazunk.


Programjaink regisztrációhoz kötöttek, de a szabad helyek függvényében korlátozott számban a helyszínen is van lehetőség a regisztrációra.

Jelentkezni a events.met.hu/muzej címen lehet.

A jegyeket az alábbi linkre kattintva lehet megvásárolni, de a helyszínen is lesz jegyértékesítés.
jegymester.hu/production/53090/orszagos-meteorologiai-szolgalat

A karszalag a Múzeumok Éjszakáján résztvevő minden intézményben érvényes.