2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2021. október 21. 20:21

Miniszteri kitüntetések

Dr. Nagy István agrárminiszter az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc emléknapi kitüntetési ünnepségen Életfa Emlékplakett Arany fokozata kitüntetést adományozott Járfás Teréz részére 90. születésnapja alkalmából, észlelőként, rajzolóként majd vezető technikusként végzett lelkiismeretes munkájáért, életútja elismeréseként. Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést kapott dr. Márkus Ágnes 70. születésnapja alkalmából, a meteorológus szakemberek munkájának segítéséért, a szolgálat jogszerű működésének támogatásáért. Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Harsányiné Rácz Katalin, az OMSZ nyugalmazott munkatársa, a szervezet pályázati és közbeszerzési tevékenységének támogatásában végzett áldozatos, megbízható munkájáért. Ezúton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk kitüntetett kollégáinknak!

Harsányiné Rácz Katalin részére a kitüntetést Nagy István agrárminiszter az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja, október 23-a alkalmából rendezett ünnepségen adta át. A többi kitüntetett, nyugdíjas kollégánk egy későbbi időpontban veszi át a kitüntetést.



Járfás Teréz egy hatgyermekes család hatodik gyermekeként látta meg a napvilágot Zalaegerszegen 1931. december 20-án. 1948-ban került Budapestre jobb munkalehetőségek reményében és 1950. március 1-én állt szolgálatba az akkori Országos Meteorológiai Intézetnél. Két hónap kisegítő munkát végzett. Majd elvégezhette a szinoptikus tiszti tanfolyam polgári tagozatát, melyet kiváló eredménnyel teljesített. Kényszerűségből hiányos iskoláit nagy szorgalommal pótolta és sikeresen érettségizett 1958-ban. Észlelő, rajzoló munkakörökben, majd a Meteorológus III. tanfolyam elvégzése után technikusként, vezető technikusként dolgozott az Országos Meteorológiai Szolgálat különböző osztályain: Ferihegyi Előrejelző Osztályon, a Környezetvédelmi Osztályon. Munkáját minden beosztásában lelkiismeretesen, segítőkészen és az elvárható legnagyobb gondossággal végezte. 1986. december 21-én vonult nyugdíjba az Országos Meteorológiai Szolgálattól.


Dr. Márkus Ágnes
1951. október 2-án született Budapesten. Az érettségit követően felvételt nyer az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára, ahol 1975-ben szerzett diplomát, majd 1980-ban jogi szakvizsgát tett. Első munkahelye a Belügyminisztériumban volt. Ezt követően dolgozott az Országos Tervhivatalnál és az Építésgazdasági és Szervezési Intézetben is, s később egyéni vállalkozóként tevékenykedett. 1994. január 1-én kapott kinevezést az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, mint jogtanácsos. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál felmerülő jogi feladatokat nagy szakértelemmel oldotta meg. Mindig gyorsan és pontosan dolgozott. Ötleteivel és jogi tanácsaival kiválóan kiegészítette, támogatta a meteorológus szakemberek munkáját, a szolgálat jogszerű működését. Mivel mindig készséges volt és jó közösségi ember, munkatársai szívesen fordultak hozzá általános jogi kérdésekkel. Közvetlen kollégái szívesen dolgoztak vele, sokan szerették kedvességéért. Jogviszonya 2010. december 30-án szűnt meg nyugdíjba vonulásával.


Harsányiné Rácz Katalin Püspökladányban született 1961. augusztus 31-én. Itt érettségizett és itt dolgozott 2016-ig, amikor csatlakozott az Országos Meteorológiai Szolgálathoz. A Pénzügyi és Számviteli Osztályra, mint könyvelő nyert felvételt, de hamarosan kiderült, hogy az OMSZ egyre szaporodó hazai és nemzetközi pályázatainak pénzügyi megtervezéséhez és elszámolásához nagy szükség van újabb munkaerő bevonására. Katalin elvállalta ezt a számára addig idegen feladatot, gyorsan és hatékonyan sajátította el a szükséges ismereteket. Munkáját végig a szorgalom, az igyekezet, a pontos és precíz munkavégzés jellemezte. A határidők betartása érdekében sokszor túlmunkában, hétvégén is azon dolgozott, hogy a szükséges elszámolások időben beadásra kerüljenek. Emberileg is kiváló kolléga volt, nyílt, barátságos természet, akivel mindenki szeretett együtt dolgozni. Aktív, tevékeny személyiségének nem mond ellent, hogy 2020. év végén a nők 40 program lehetőségét kihasználva nyugdíjazását kérte. Mind feleség, családanya és három gyermek nagymamája a jövőben már a családjának szenteli idejét és fiatalos energiáját.


Harsányiné Rácz Katalin részére a kitüntetést Nagy István agrárminiszter október 21-én adta át
(fotó: AM Sajtóiroda)