2024. április 16. kedd
Hírek

HungaroMet: 2023. január 16. 10:00

Az OMSZ 10 perces mérési adatainak megosztásával élen jár a nemzetközi meteorológiai adatcserében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által 2021 elején bevezetett ingyenes adatpolitika lehetővé teszi, hogy egyre több meteorológiai mérési adatot küldjünk nemzetközi forgalomba is. Ennek megfelelően a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatközlő rendszerén bővítjük az elérhető OMSZ adatok körét, és a mai naptól, 2023. január 16. 11 órai (10:00 UTC) kezdettel 140 állomás adatait szolgáltatjuk megnövelt időbeli sűrűséggel (10 percenként), valós időben. Ezzel a nemzeti meteorológiai szolgálatok közül az OMSZ elsők között teszi elérhetővé a 10 perces mérési adatait.

BUFR formátumban szolgáltatott automata adatok között szerepel a nyomás, hőmérséklet, légnedvesség, szél, csapadék, talajhőmérséklet, valamint automatikus felhőzet és sugárzási adatok. Ez több paramétert jelent, mint az eddigi órás adatok esetében. Az európai EUMETNET (Európai Meteorológiai Szolgálatok Hálózata) 2017-es felméréséből is kiderült, hogy a tagországok zöme támogatja és célul tűzi ki az órásnál gyakoribb (lehetőleg a 10 perces) felbontást célzó nemzetközi adatcserét. Ezen adatok nemzetközi cseréje ugyanis az ún. nowcasting rendszerek megbízhatóbb működését tudja jelentősen elősegíteni, nagyban hozzájárul a repülésmeteorológiai és az általános riasztásokhoz, az időjárási objektumok követéséhez. Továbbá az időjárási modellezésen belül az adatasszimiláció és post-processing (utófeldolgozási) folyamatokban is fontos szerepet játszanak a minél szélesebb körben elérhető egyre finomabb felbontású mérési adatok. Az adatasszimiláció ún. 4DVAR technikájára már nyugat-európai országok (például Anglia és Hollandia) használják a 10 perces adatokat kísérleti fázisban, és régiónkban is a jövőbeni fejlesztési tervek között szerepel.

Jól illeszkedik ez a folyamat a WMO (Meteorológiai Világszervezet) által szintén idén januárban útjára indított Globális alap-megfigyelőhálózat (GBON) elképzeléshez, amely célja világszerte javítani az időjárási, éghajlati és hidrológiai szolgáltatások és produktumok minőségét. Jelenleg még vannak olyan térségek, ahol hiányos, illetve javításra szorul a meteorológiai mérések térbeli lefedettsége. Egyre több mérési állomás telepítésével, és az adatok időjárási modellekbe való beépítésével javul majd az időjárás előrejelzéseknek a minősége, amely hozzájárul az emberek jólétének és biztonságának javításához  az egész világon, így hazánkban is. Ez a fejlesztés kiemelten támogatja az "Early Warnings for All" elnevezésű ENSZ kezdeményezés megvalósítását is, amely célul tűzte ki, hogy öt éven belül a világon mindenkihez megbízható figyelmeztetések  jussanak el (COP27, Egyiptom, Sharm El-Sheikh, 2022. november).

 


Cél: a jelenlegi térkép "zöldítése".
A zölddel jelzett területek, amelyek a numerikus modellek elvárásainak megfelelő adatokat szolgáltatnak.
A narancs térségekben nincs minden adat nemzetközileg megosztva, míg
a fekete részeken vagy az adatgyűjtés hiánya, vagy a megfigyelési adatok cseréjének hiánya áll fenn.