2019. november 17. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2012. augusztus 15. 11:57

Szélsőséges hideg éjszaka a Tarna völgyében, 2012. augusztus 14-én

Tíz napja még az augusztusi első hőhullám hőmérsékleti meleg rekordjairól adtunk hírt, s most az elmúlt több mint 100 év leghidegebb augusztus 14-éjéről szólnak a mérések. 1901-től kezdődően ezen a napon az OMSZ állomások mérései alapján a legalacsonyabb minimum hőmérséklet eddig 4,3 fok (1975, Kékestető), illetve  4,4 fok (1975, Borsodnádasd) volt, ami most 3,5 fokra módosult, s ezt a nógrád megyei Zabaron mérték.
A legfrissebb előrejelzések szerint a héten tovább melegszik az idő, és a meleg még augusztus 20-a után is megmarad.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.