2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. február 27. 10:58

Maximumhőmérséklet rekordok (2021.02.26.)

Az elmúlt napokhoz hasonlóan február 26-án is egy anticiklon alakította hazánk időjárását. Országszerte számos településen az ilyenkor megszokottnál jóval melegebb volt a levegő. Kiskunfélegyházán 22,4 fokos hőmérsékletet mértünk, mellyel új országos napi maximumhőmérsklet rekord született. Az eddig mért legmagasabb hőmérséklet ezen a napon 20,7 fok volt, melyet Baja-Csávoly állomáson regisztráltunk 2008-ban.
Budapest Újpest állomáson 20,0 fokos hőmérsékletet mértünk, mellyel a fővárosi napi maximumhőmérséklet rekord is megdölt. A korábbi rekord 18,9 fok volt, melyet Budapest belterületen regisztráltunk, 2008-ban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.