2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2013. március 19. 13:00

Új időjárási radarral bővül a radarhálózat a pontosabb csapadékmérések és előrejelzések érdekében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében az e-környezetvédelem területén benyújtott, „A magyarországi időjárási radarhálózat bővítése és csapadékmérési adatainak minőségi javítása” című pályázatával támogatást nyert. A projekt célja egy negyedik meteorológiai radar üzembe helyezése a szentesi kistérséghez tartozó Lapistó melletti katonai területből leválasztott telekrészen, mellyel lehetőség nyílik a dél-alföldi régió és a közvetlen országhatáron kívüli területek lefedettségének javítására. A projekt fő elemének hasznosulása elsősorban a dél-alföldi régióra, további elemei pedig az egész országra kiterjednek.

Az utóbbi években egyre gyakrabban alakulnak ki felhőszakadások, pusztító jégverések. A heves időjárási események megfigyelésének, előrejelzésének elengedhetetlen eszközei az időjárási radarok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt években is jelentős fejlesztéseket hajtott végre a veszélyes időjárási folyamatok ultrarövidtávú előrejelzéséhez szükséges úgynevezett intenzív megfigyelések, meteorológiai távérzékelési megfigyelőrendszerek területén. Ezek közé tartozik az országos időjárási radarhálózat is, amely alapvetően a csapadékesemények megfigyelését, intenzitásuk mérését és az események időbeli nyomon követését végzi. A csapadék nagyfelbontású területi és időbeli eloszlásának meghatározása elengedhetetlen a heves időjárási eseményeknél (pl. zivatarok, jégeső), az élet és vagyonvédelmi riasztásoknál. Az időjárási radarok méréseinek korlátai is vannak. A radar telepítési pontjától távolodva a mérő impulzusnyaláb egyre messzebb kerül a föld felszínétől, valamint egyre nagyobb térfogatra tágul, ami a mérések pontosságát, megbízhatóságát rontja. A nemzetközi tapasztalatok és a hazai mérések alapján elmondható: a nagyobb pontosság érdekében törekedni kell arra, hogy a mérésekkel lefedett terület pontjai ne legyenek 100-120 km-nél távolabb egy-egy radarállomástól. Megállapítható, hogy az országosan kiegyensúlyozott pontosságú időjárási radarmérésekhez szükség van az OMSZ időjárási radarhálózatának bővítésére a Dél-Alföldi régióban. A telepítendő radarberendezés alapvető jellemzőit tekintve illeszkedik a jelenlegi három berendezésből álló hálózathoz. A beruházással olyan, az egész országot lefedő, egységes radarhálózat jön létre, amely megfelel a jelen kihívásainak, segítséget nyújt a napjainkban oly gyakran előforduló veszélyes időjárási helyzetek előrejelzésében, viharok okozta károk megelőzésében.

A projekt részeként a vidéki radarállomásokon és tizenegy meteorológiai főállomáson összesen tizennégy darab, úgynevezett cseppspektrum mérő berendezést is elhelyezünk. Ezek kiegészítő információkat nyújtanak a radarhálózat adatinak kalibrálásához, a csapadékmérések nagyobb megbízhatóságú korrekciójának érdekében.

A beruházás a KEOP (6.3.0/2F /11- 2011 - 001) Környezetvédelmi célú informatikai fejlesztések a közigazgatásban (E–környezetvédelem) pályázati konstrukcióban valósul meg, 85% nagyságú Európai Uniós támogatásból. A fennmaradó részt a központi költségvetés fedezi.

A fejlesztés eredményeként európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányoknak megfelelő eszközökből álló rendszer jön létre. A tervek szerint 2014 végére fejeződnek be a munkák, az új radar 2015-ben áll operatív üzembe. A radar mérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők lesznek az állampolgárok számára.

A projekt nyitórendezvényeként került sor 2013. március 12-én, Szentes-Lapistón az új radartorony leendő építkezési helyszínén az ünnepélyes alapkőletételre, melyet a Szentesi Megyeházán sajtótájékoztató követett. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte dr. Illés Zoltán környezetügyekért felelős államtitkár, dr. Dunkel Zoltán az OMSZ elnöke, Szirbik Imre Szentes város polgármestere, és jelen voltak a honvédség illetve a katasztrófavédelem vezetői is.