2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. március 26. 13:02

Az időjárás megfigyelése az élet- és vagyonvédelem szolgálatában

Március 25-én ünnepelte a meteorológia világnapját az Országos Meteorológiai Szolgálat. A 2013-as világnap témája: „Az időjárás megfigyelése az élet- és vagyonvédelem szolgálatában – 50 éves a Word Weather Watch”. Az ez alkalomból rendezett ünnepségen dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter és dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára is részt vett.

letöltés [pdf: 201 KB]

dr. Fazekas Sándor miniszter fogadása


Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke beszédében hangsúlyozta, az emberek egyre jobban bíznak az előrejelzésekben, komolyan veszik a kiadott riasztásokat.

Fazekas Sándor méltatta a Szolgálat elmúlt évben elért eredményeit, többek között a 173 kistérségre kiterjedő riasztórendszer hatékony működését, a Balaton immáron három medencére történő viharjelzését, illetve a Tisza-tavi viharjelző rendszer beindítását. Kiemelte, hogy az OMSZ egyre bővebb információkat szolgáltat az agrometeorológia területéről, s aktívan részt vesz az agrárkárenyhítési rendszerben, illetve az ehhez kapcsolódó fejlesztési projektben.

dr. Fazekas Sándor miniszter


Mindezek mellett megújult a minőségbiztosítási rendszer, megtörtént a három katonai repülőtér műszereinek korszerűsítése, kiépítésre került egy 141 állomásból álló hidrometeorológiai állomáshálózat, valamint a negyedik időjárási radar beruházásának megindítása mellett év elején a budapesti radar karbantartása is lezajlott.

A Szolgálat weboldalán található információk folyamatosan bővülnek. A világnap alkalmából indult el az OMSZ legújabb fejlesztése a MET-ÉSZ rendszer, amelynek köszönhetően új köntösben, részletesebb időbeni és térbeli felbontásban lehet megtekinteni az észlelők által rögzített, adatokat, képeket, szöveges megjegyzéseket. Ehhez kapcsolódott a rendezvény szakmai előadása is, melyet „Profik és amatőrök – a megfigyelés múltja, jelene és jövője” címmel Horváth Gyula, az OMSZ Megfigyelési Főosztályának vezetője tartott.

Horváth Gyula előadása


A meteorológiai világnap alkalmából dr. Fazekas Sándor miniszter és dr. Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke átadta a Schenzl Guidó Díjakat – amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium adományoz a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusoknak –, a Pro Meteorologia Emlékplaketteket –a kiemelkedő meteorológiai tevékenységet elért személyeknek –, valamint Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott (kapcsolódó, letölthető dokumentum, PDF 201 KB).

adományozás


A Világnapon minden évben megemlékezik az OMSZ azokról a munkatársairól is, akik a háttérben évtizedeken keresztül részt vesznek a megfigyelőmunkában és az adatgyűjtésben. Dunkel Zoltán elnök idén is díjazást és elismerő oklevelet adott át négy társadalmi észlelőnek, valamint megköszönte azon társadalmi klíma állomások vezetőinek munkáját, melyek ettől az évtől kezdve ilyen formában már nem működhetnek tovább.

átadás


A Szolgálat Tudományos Tanácsa minden évben Szakirodalmi nívódíjjal jutalmazza az év legszínvonalasabb szakmai publikációs termékét. A díjat dr. Horváth László, az OMSZ Tudományos Tanácsának elnöke adta át.


Meteorológiai Világnap 2013 kitüntetettek

 


 

 


Kapcsolódó oldalak:


Szakmai előadás: