2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. június 25. 13:27

ECMWF modellszintek száma 91-ről 137-re növekedett

A korábbi tervekkel összhangban, 2013. június 25-től a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) futtatott determinisztikus időjárás előrejelzési modellben a modellszintek száma 91-ről 137-re növekedett. Az ensemble előrejelzési modellben várhatóan 2013 őszén szinten mintegy másfélszeresére növekszik a modellszintek száma.

A szintek számának növelése nagyobb vertikális felbontást jelent, mivel a legfelső szint magassága nem változik, továbbra is 0,01 hPa-on lesz. A felbontás növekedése az alsóbb légrétegekben és a modell tetejénél lesz a legnagyobb. A finomabb vertikális felbontás következtében az alsó másfél kilométeres rétegben immár több mint 20 modellszint helyezkedik el, ennek következtében pontosabb hőmérséklet és csapadék előrejelzés várható a mérsékelt földrajzi szélességi területeken.

Az alsóbb rétegek felbontásának növelésével a modell pontosabban tudja leírni a planetáris határrétegben lezajló folyamatokat (pl. turbulencia, konvekció), amelynek eredményeképpen többek között javulhat a Kárpát-medencében gyakran kialakuló téli hidegpárnás helyzetekben az alacsonyszintű felhőzet és ezzel együtt a hőmérséklet előrejelzése is.

A legfelsőbb légrétegek vertikális felbontásának növekedése ugyanakkor elsősorban a műholdas megfigyelések asszimilációjára van hatással, vagyis várhatóan pontosabb lesz a modell kezdeti feltétele.

A fent leírt fejlesztés, közvetett módon az OMSZ-ban futtatott korlátos tartományú modellek (AROME, WRF) eredményeire is hatással van, hisz ezek az ECMWF globális modelljéből kapják oldalsó peremfeltételeiket.

Az OMSZ rövid és középtávú előrejelzéseinek készítése során kiemelt szerepe van az ECMWF determinisztikus és ensemble előrejelzéseinek, így a jelen fejlesztés az OMSZ honlapon megjelenő információkra is pozitív hatású.

Kapcsolódó oldalak: