2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. július 23. 14:57

A nyár eddigi legerősebb hőhulláma

A következő napokban a június közepén tapasztalt, több hőmérsékleti rekordot megdöntő kánikulai időszak után, újabb és feltehetően erősebb hőhullám várható.

Június 19-én 37,3 fokig emelkedett a hőmérséklet a Bács-Kiskun megye déli határán fekvő Kelebián. Ez volt az idei év eddigi legmagasabb hőmérséklete, az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján. A hét második felétől afrikai eredetű forró levegő áramlik fölénk (1–2. ábra), mind a magasban, mind a talaj-közeli légrétegekben. Emiatt a hétvégén, illetve hétfőn a levegő hőmérséklete árnyékban is elérheti a 37–38 fokot, sőt néhol meg is haladhatja, így nagy valószínűséggel mondhatjuk, hogy az év eddigi legmelegebb időszaka áll előttünk (3. ábra).

Az előrejelzések tükrében a tikkasztó hőség az ország legnagyobb részén nem jár csapadékkal, bár csütörtökön átmenetileg nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Ekkor főként északon zápor, zivatar is előfordulhat, de nem ez lesz a jellemző. Az OMSZ meteorotológiai adatbázisa szerint az országos napi rekordok július végén 38–39 fok körül alakulnak, míg a fővárosi rekordok 2–3 fokkal alacsonyabbak, emiatt az országos rekorddöntésre kisebb, míg a budapestire nagyobb az esély. A hőség mérséklődése illetve megszűnése még kérdéses, de az előrejelzések szerint jövő héten, kedden vagy szerdán egy hidegfront hatására mérséklődhet az extrém meleg.

Az időjárási modellek bizonytalansága miatt érdemes naponta megtekinteni a legfrissebb előrejelzéseket!

1. ábra

1. ábra
Maximum hőmérséklet 2013. július 22-én Európában és Afrika északi részén

2. ábra
2. ábra
Előrejelzett hőmérsékleti és áramlási mező a 850 hPa-os szinten (kb. 1500–1600 m)
az ECMWF modellben 2013. július 29. hajnali 2 órára (0 UTC)

3/a. ábra 3/b. ábra

3. ábra
Az ECMWF napi középhőmérséklet valószínűségi előrejelzése 2013. július 29., hétfőre;
a 25 fokot meghaladó átlaghőmérséklet valószínűsége az ország nagy részén 90% fölötti (bal),
míg a 30 fokos középértéknek is jelentős (50%-ot meghaladó) az esélye az ország déli részén (jobb)