2018. július 19. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. augusztus 7. 15:14

Országos és fővárosi melegrekord szerdán (2013. augusztus 7.)

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ma is folytatódott a tikkasztóan meleg, száraz időjárás, sőt a hőség még fokozódott is. A szinte zavartalan napsütés hatására gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete. Pakson 38,1 fokos, Baja Csávolyon 39,0 fokos maximumot mértek, amely 1 fokkal magasabb, mint az 1931-ben, Túrkevén mért 38,0 fokos korábbi országos rekord. Megdőlt a fővárosi melegrekord is: Ferihegyen 36,5; Budapest belterületén 37,2; Pestszentlőrincen 37,3; Újpesten pedig 37,9 fokos maximumot regisztráltak. Ez utóbbi érték 2,2 fokkal haladja meg az 1952-ben, a belterületen mért 35,7 fokos maximum-rekordot.

Mivel péntek estig várnunk kell az enyhülésre, addig további napi hőmérsékleti rekordok dőlésére számíthatunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.