February 2024

Az enyhe januárt követően a nagyon meleg február következett. Több, mint 7 °C-kal tért el a sokéves átlagtól és a hosszú éghajlati adatsorban ez lett a legmelegebb február. Csapadék kevés hullott, csak a fele a megszokottnak.

5. ábra
Napi középhőmérsékletek és a sokévi átlagok országos átlagban (°C)

A február minden egyes napján melegebb volt, mint az 1991-2020-as sokéves átlag. Leghűvösebb elsején volt, bár ekkor is 2,6 °C-kal volt melegebb, mint a normál. A hónap elején anticiklon uralta időjárásunkat, így enyhe levegő töltötte ki a Kárpát-medencét. Sőt február 5-től további meleg légtömegek érkeztek délnyugat felől, így a napi középhőmérséklet elérte a 10 °C-ot is. Egy hullámzó frontrendszer hatásásra pár napra kissé visszaesett a hőmérséklet, majd 8-tól ismét emelkedni kezdett. Ekkor délies áramlással enyhe és nedves levegő áramlott hazánk fölé. A következő napokban (9-11. között) többfelé volt csapadékhullás a tőlünk délre örvénylő ciklonnak köszönhetően. 11-én nagyobb mennyiség érkezett, főleg a Dunántúl délnyugati felén. Az Alföld délkeleti részei ekkor is szárazak maradtak, ott csak erős, helyenként viharos széllökések kísérték a ciklont. Ezután hűvösebb levegő érkezett észak felől, ismét erős széllökések kíséretében.

6. ábra
Napi csapadékösszegek és a sokévi átlagok országos átlagban (mm)

14-től nyugalomba került a légkör felettünk, napos száraz idővel. 17-én egy gyengülő hidegfront vonult át, mely lehűlést nem, csak északon esőt hozott magával. 19-én pedig egy kettősfront miatt volt felhős, kissé csapadékos idő, tavaszias hőmérséklet mellett. 22-én megerősödő délies áramlással enyhe és nedves levegő érkezett fölénk. Főként az ország északi felén volt eső, zápor; a délkeleti határ mentén megint nem volt csapadék. 24-én a Felső-Tisza-vidéken hullott nagyobb mennyiség, 25-én pedig a Cserhát és a Mátra térségében. A tavaszias idő a hónap végéig kitartott, az átlagnál 6-8 °C-kal melegebb napokkal, csapadék viszont ekkor már nem volt.