Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első – fennmaradt – példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2022. augusztus 9. kedd

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől Észak-Európáig magasnyomású híd húzódik, amely az időjárási frontokat átmenetileg távol tartja a kontinenstől. Általában sok a napsütés, inkább csak helyi jellegű záporok, zivatarok fordulnak elő. Az anticiklon északi, északkeleti felén viszonylag hűvös az idő, míg délen és keleten tovább tart a kánikula. A Kárpát-medence időjárását szerda estig az északra elhelyezkedő anticiklon, és az észak felől beáramló egyre alacsonyabb nedvességtartalmú levegő alakítja.

Magyarország időjárása

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett hazánk nagy részén több órára kisütött a nap. Emellett erősen felhős területek is voltak: eleinte főleg a Dunántúl középső, majd északnyugati részén. Délután a délkeleti megyékben is erősebben megnövekedett helyenként a gomolyfelhőzet. Főleg az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén alakult ki eső, zápor, zivatar. Az északi szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérték. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 34 fok között alakult, délkeleten mérték a magasabb, északnyugaton az alacsonyabb értékeket. Éjjel először a Dél-Dunántúlon, majd hajnaltól inkább a Dél-Alföld déli tájain fordult elő újabb zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 21 fok között alakult. Az elmúlt 24 órában a lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 30 mm között változott.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

Egyrészt délen csökken a felhőzet, ugyanakkor a napsütés hatására szinte országszerte képződnek újabb gomolyfelhők. Záporok, zivatarok főleg a keleti határ közelében, és a Duna-Tisza-közi összeáramlás mentén alakulhatnak ki. Éjszaka a legtöbb helyen csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Szerdán már alapvetően napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, főként az északkeleti és északnyugati megyékben erős széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13 és 20 fok között alakul, de az északi völgyekben hűvösebb lehet a hajnal. A csúcshőmérséklet szerdán 25 és 30 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Hidegörvény alakítja a következő napokban időjárásunkat, ezért az idő előrehaladtával egyre növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának esélye, de áztató eső nem várható. Általában fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen, de előfordulhatnak tartósan felhős területek is. Az északias szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A hőmérséklet jelentősen nem változik.

OMSZ: 2022. augusztus 9. 12:10 (10:10  UTC)  [pdhw]