Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével


Események

Beszámoló a zárórendezvényről

2022. április 5.

2022. március 30-án rendeztük meg a KlimAdat projekt záró eseményét. A rendezvény célja a projekt 6 éves időtartama alatt megvalósított szakmai és informatikai fejlesztések, valamint a projekt végső eredményeként elkészült KlimAdat éghajlati adatokat megjelenítő webes alkalmazás bemutatása volt.

A rendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhetők el.

Meghívó projektzáró eseményre

2022. március 18.

2022. március 30-án 9 órakor kerül megrendezésre a "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt zárórendezvénye.

A rendezvény helyszíne az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti székháza (1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 1.), emellett lehetőséget biztosítunk az esemény online követésére is.

Kérjük, részvételi szándékát és módját (személyes, vagy online) március 23-ig szíveskedjen jelezni az alábbi linken: https://forms.gle/SKuFh9hPvsg8Ytt1A

Program:

Beszámoló a harmadik hatásvizsgálói konzultációs workshopról

2022. március 2.

A KlimAdat projekt harmadik, egyben utolsó hatásvizsgálói konzultációs workshopja 2022. február 28-án került megrendezésre a koronavírus-járványra való tekintettel online módon. A rendezvényen bemutatásra kerültek a legutóbbi hatásvizsgálói workshop óta megvalósított szakmai eredmények, valamint a résztvevők betekintést nyerhettek a KlimAdat méréseken és modelleredményeken alapuló éghajlati adatokat megjelenítő térinformatikai rendszerének első változatába.

A rendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhetők el.

Meghívó hatásvizsgálói konzultációs workshopra

2022. február 7.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt harmadik hatásvizsgálói konzultációs workshopja 2022. február 28-án 10 órai kezdettel kerül megrendezésre a koronavírus-járványra való tekintettel online módon.

A workshopon bemutatjuk a projekt szakmai előrehaladását, valamint a fejlesztés alatt álló interaktív webes KlimAdat térinformatikai rendszert. Ehhez kapcsolódóan a workshop alkalmat nyújt a KlimAdat adatbázisba való betekintésre és véleményezésére.

A rendezvényre minden érdeklődőt várunk. Kérjük, részvételi szándékát február 18-ig szíveskedjen jelezni a rendezveny@met.hu e-mail címen!

Program:

Projekthosszabbítás

2021. december 31.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt megvalósítási időszaka 2022. március 31-ig meghosszabbításra került.

Beszámoló a második hatásvizsgálói konzultációs workshopról

2020. március 5.

A KlimAdat projekt második hatásvizsgálói konzultációs workshopját 2020. február 14-én tartottuk az Országos Meteorológiai Szolgálat Székházában. A találkozón a projekten dolgozó munkatársak bemutatták az elmúlt egy évben elért legfontosabb eredményeket, szakmai előadások hangzottak el a klímamodell-eredmények hibakorrekciójának termésbecslő modellre gyakorolt hatásáról, valamint a Copernicus Climate Change Service (C3S) európai éghajlati szolgáltatásról. A nap hátralévő részében gyakorlati feladatokon keresztül megvizsgáltuk a már létező éghajlati adatbázisok (a NATéR és a C3S adatbázis) tartalmát, különösen arra fókuszálva, hogy a hatásvizsgálói, illetve a tervezési, döntéshozói igényeket a résztvevők hogyan tudják kielégíteni ezekből az adatbázisokból. A gyakorlat során összegyűjtött véleményeket és igényeket a projekt eredményeképpen kialakításra kerülő KlimAdat adatbázis megtervezésében fogjuk hasznosítani.

A rendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhetők el.

Meghívó hatásvizsgálói konzultációs workshopra

2020. február 5.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt második hatásvizsgálói konzultációs workshopja 2020. február 14-én 9 órai kezdettel kerül megrendezésre az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában.

A rendezvényen bemutatjuk a projekt előrehaladását, valamint egy-egy előadás keretében szó lesz a Copernicus Climate Change Service (C3S) programjáról és egy hatásvizsgálói együttműködés eredményéről. A workshop végén gyakorlati példákon keresztül megvizsgáljuk a már létező klímaszolgáltatási adatbázisok lehetőségeit, tanulságait, hogy mélyebb ismereteket szerezzünk a felhasználói igényekről.

A rendezvényre minden érdeklődőt várunk. Kérem, részvételi szándékát február 7-én 12:00 óráig szíveskedjen jelezni a dobi.i@met.hu e-mail címen!

Program:

Projekthosszabbítás

2020. január 30.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt megvalósítási időszaka 2021. december 31-ig meghosszabbításra került.

Beszámoló az első hatásvizsgálói konzultációs workshopról

2019. január 22.

2018. december 7-én került megrendezésre a KlimAdat – Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével – projekt első hatásvizsgálói konzultációs workshopja az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában. A rendezvény legfőbb célkitűzése a klímamodell-eredményeket felhasználó szakmai közösséggel való együttműködés erősítése, valamint a projekt keretében kifejlesztésre kerülő éghajlati adatokat tartalmazó adatbázis terveinek bemutatása és megvitatása volt.

A rendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhetők el.

Meghívó hatásvizsgálói konzultációs workshopra

2018. november 28.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt első hatásvizsgálói konzultációs workshopja 2018. december 7-én 9 órai kezdettel kerül megrendezésre az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában.

A rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a hatások vizsgálatával foglalkozó kutatók, a projekt eredményei iránt érdeklődők, valamint a meteorológus szakemberek számára az éghajlati információk felhasználása során felmerült tapasztalatok cseréjére, valamint a projekt eredményeként létrejövő adatbázis kialakításával kapcsolatos igények felmérésére.

A rendezvényre és az azt követő állófogadásra minden érdeklődőt várunk! Kérem, részvételi szándékát november 30-án 12:00 óráig szíveskedjen jelezni a farkas.b@met.hu e-mail címen.

Program:

Beszámoló a projektnyitó és szuperszámítógép-átadó rendezvényről

2018. január 17.

A KlimAdat projekt nyitóértekezlete 2018. január 10-én került megrendezésre Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában. A rendezvény célja a döntéshozók, a hatások vizsgálatával foglalkozó szakemberek és a sajtó tájékoztatása volt a projekt legfontosabb feladatairól, céljairól és várható eredményeiről, továbbá lehetőséget teremtett szakmai és tudományos együttműködések kezdeményezésére az eredmények potenciális felhasználói számára.

A nyitórendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhetők el.

Projektnyitó és szuperszámítógép-átadó rendezvény

2018. január 10.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt nyitórendezvénye, valamint a projekt fejlesztési időszakában beszerzésre került nagyteljesítményű szuperszámítógép átadó ünnepsége 2018. január 10-én 10 órai kezdettel kerül megrendezésre Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában.

Meghívó és program:

Szerződéskötés

2016. július 28.

Megkötöttük a KEHOP-1.1.0-15-2015-00001 azonosító számú, Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével című projekt támogatási szerződését.

A projektet 2016. május 31. és 2020. december 31. között valósítja meg az Országos Meteorológiai Szolgálat.