Hírek

2020. szeptember 28.

150 éves az OMSZ – imázsfilm

Az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulójára a Centrum Production által elkészített imázsfilm célja, hogy bemutassuk azokat az értékeket, amiket megőrizve és alapul véve a jövőben is meghatározó szerepet tölthetünk be a társadalom mindennapjaiban, a gazdasági fejlődésben, az élet- és vagyonvédelemben, valamint az ehhez kapcsolódó döntéshozatalban. Számunkra a hagyomány nem jelent maradiságot, a szakmaiság nem jelent szűklátókörűséget, a (szakmai) sokszínűség nem jelent felületességet. Az OMSZ egy a múltjára büszke intézmény, amit a professzionalizmus, az innovatív gondolkodás, a fiatalos lendület, a tudomány szeretete, valamint a társadalom szolgálata iránti felelősségérzet egyaránt jellemez.

Rendező: Mag Dávid
Operatőr: Geltz Gergő
Rendezőasszisztens 1.: Máté Tímea
Rendezőasszisztens 2.: Horváth Zsófia
Gyártásvezető: Besnyő Dániel, Tarcsay Gábor
Focus Puller: Mészáros Péter
Kameratechnikus: Végvári Balázs, Uzsoki Blanka
Fővilágosító: Kotányi Gábor
Világosító: Halper Dávid
Sminkes: Felhalmi Kinga
Stylist: Lancsák Alexa
Kellékes: Csanádi Árpád
SFX: Látványtechnika Kft.
Sofőr: Dávid András
Hangfelvétel: Csányi Csaba, Lácz Lajos
Catering: Gáll Barbara, Szabó Diána
Drónfelvétel: Pásztor Tamás, Pethe Attila
Grafikus: Árvai Dóra
Werk fotó: Balogh Alex
Werk videó: Selmeczi András

Vágó: Mag Dávid
VFX: Geltz Gergő, Tarcsay Gábor
Colorist: Geltz Gergő
Sound Design: Mag Dávid
Hangkeverés: Csányi Csaba

 

2020. szeptember 22.

150 éves éghajlati adatsorok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulója alkalmából közzétesszük négy magyarországi nagyváros: Budapest, Sopron, Szeged és Nyíregyháza 150 éves adatsorát.
Az adatsorok nem teljesek, a korai időszakban és a történelem viharos időszakaiban adathiány is előfordul. Mivel a mérések kezdetekor még csak néhány paramétert mértek, ezért csak a napi középhőmérséklet és csapadékösszeg értékeit adjuk közre.
Az adatsorokhoz kapcsolódóan az állomások környezetére vonatkozó meta információkat is bemutatjuk.

 

2020. augusztus 25.

Automata rádiószondázó átadása

2020. augusztus 25-én, Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriumában dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Radics Kornélia OMSZ elnök részvételével hivatalosan is átadták a Szolgálat automata rádiószondázó berendezését. Az átadásról készült rövid összefoglalót ide kattintva lehet megtekinteni.

 

2020. május 6.

Alkalmi bélyeg az OMSZ alapításának 150. évfordulójára

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulóját. Az alkalmi bélyeg 50.000 példányban, Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján készült. Az alkalmi bélyegképen Magyarország egy képzelt meteorológiai térképe látható. Az alkalmi borítékon az OMSZ székháza és jubileumi logója, a bélyegzőben pedig az alapításkori pecsétjének stilizált rajza található.

 

2020. május 4.

Üzenet az utókornak

A Marczell György Főobszervatóriumban az OMSZ elnöksége (Dr. Radics Kornélia, Buda István, Horváth Gyula, Szűcs Mihály) és Dr. Nagy István agrárminiszter 2020. május 4-én időkapszulát helyezett el a 150. évforduló alkalmából. A kapszulát leghamarabb 2070-ben lehet felnyitni. Az emléktábla alatt, a földben elrejtett kapszulában a mai OMSZ életének meghatározó relikviáit hagytuk az utókorra. A jelenlegi kollégák által megfogalmazott üzenetek mellett, néhány kordokumentumot, videót és képet egy kisméretű számítógépre mentve rejtettünk a kapszulába, remélve, hogy 50 év múlva még működni fog. A teljes cikket itt olvashatják.

 

2020. május 3.

150 éves az Országos Meteorológiai Szolgálat

150 évvel ezelőtt, 1870. május 3-án jelent meg a Budapesti Közlönynek az a száma, amely tartalmazta a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapító okiratát. Ezzel hivatalosan is létrejött egy olyan önálló magyar intézmény, amelynek legfontosabb feladata az induláskor a meteorológiai állomáshálózat fejlesztése, a meteorológiai mérések szervezése, kiértékelése, valamint az ország éghajlati viszonyainak feltárása volt. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy intézetünk európai viszonylatban az elsők között jött létre. Az évfordulóra az Országos Meteorológiai Szolgálat – az irányító Agrárminisztériummal közösen – nagyszabású ünnepséget tervezett, melyet a koronavírus okozta járványhelyzetre tekintettel el kellett halasztanunk.

 

2020. április 22.

50 éves a Föld Napja

A Föld Napja világmozgalom rendezvényei idén – a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetben – az online térre korlátozódnak, de így is felhívhatjuk a figyelmet a környezet- és klímavédelem fontosságára, sőt nap mint nap tehetünk Földünk, környezetünk, lakóhelyünk élhetőbb állapotáért. Az idén 30. magyar és az 50. világméretű Föld Napja alkalmából az Országos Meteorológiai Szolgálat is felhívja a figyelmet, hogy a verőfényes, ragyogó időjárás ellenére ne szabadtéren, hanem mindenki a saját otthonában gondolkozzon el Föld Napja szellemiségén: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

További információk a Föld Napjával kapcsolatban itt olvasható.

 

2020. április 9.

OMSZ Facebook: 80.000 kedvelő

Az OMSZ Facebook oldal kedvelőinek száma meghaladta a 80.000-et. Köszönjük, hogy ilyen sokan nyomon követik tevékenységünket, olvassák az időjárással kapcsolatos elemzéseinket, előrejelzéseinket, megtekintik naponta készülő, "szereplős" időjárás-kisfilmeinket és nap mint nap felkeresik sokoldalú honlapunkat és annak mobil változatát, valamint Instagram, Youtube, Twitter oldalainkat, illetve használják a Meteora mobil alkalmazást!

 

2020. április 8.

150 éve írta alá Ferenc József az OMSZ jogelődjének alapító okiratát

A Magyar Tudományos Akadémia 1868. április 6-án tárgyalta a független magyar földdelejességi intézet létrehozásának javaslatát. I. Ferenc József osztrák császár és magyar király 1870. április 8-án – ma 150 éve – ellenjegyezte a „Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet” alapító okmányát, ami a Budapesti Közlöny május 3-i számában jelent meg, ezért a májusi napot tekintjük a Szolgálat születésnapjának.

 

2020. március 23.

Meteorológiai Világnap 2020.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját. A hagyományos, a Meteorológiai Világnap tiszteletére rendezett ünnepség a koronavírus járvány okozta helyzetben sajnálatos módon elmaradt, de a kiváló munkatársak elismerésére idén is sor került. A Meteorológiai Világnap alkalmából a meteorológos szakma kiválóságai idén is Schenzl Guidó Díjat, Pro Meteorológia Emlékplakettet, Miniszteri Elismerő Oklevelet, Innováció a Meteorológiáért Díjat, Év MET-ÉSZ észlelője címet, illetve legkiválóbb társadalmi észlelőink Elismerő Oklevelet kaptak. A díjazottak az elismeréseket egy későbbi időpontban vehetik át.

A Meteorológiai Világnapról többet megtudhat itt. A kitüntetettek listájáért kattintson ide.

 

2020. március 15.

Állami elismerés dr. Putsay Mária kolléganőnknek

Nagy István agrárminiszter nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozott dr. Putsay Máriának, a hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt kiemelkedő műholdmeteorológiai tevékenységéért, valamint a magas színvonalú kutatási, alkalmazási, ismeretterjesztési munkásságáért. Ez úton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk kitüntetett kollégánknak!

További részletek itt olvashatók.

 

2020. február 11.

Változó világunk kihívásai – időszakos kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

2020. február 18-tól tekinthető meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a "Változó világunk kihívásai" című időszaki kiállítás. A Herman Ottó Intézet, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében létrejött kiállítás három olyan fő veszélyforrás és egyben kihívás köré csoportosul, amelyek a klímaváltozással, az élelmiszerbiztonsággal és az idegenhonos inváziós fajok terjedésével függnek össze. Világunk ugrásszerű fejlődése, globalizációja változásokkal járt és jár együtt, amelyek hatással vannak mindennapi életünkre, egészségünkre, környezetünkre, természeti értékeinkre és gazdaságunkra egyaránt – egyre fokozódó mértékben veszélyeztetve ezeket.

 

2020. január 1.

Új év, új logó, új arculat

Megváltozik az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat arculata. Megjelenésünkkel egy innovatív, a tradíciókra és a szakmaiságra építő intézmény képét közvetítjük. Az új arculat természetesen új logót is jelent. A nagy népszerűségnek örvendő és közel harminc éves logónk nem megy teljesen nyugdíjba, azt bizonyos produktumainkon továbbra is látni lehet majd. Ugyanakkor január 1-től a modernizált és színében is jelentős változáson átesett jelképünk válik hivatalossá.

150 éves az OMSZ – imázsfilm

Ismerjen meg minket

KÖVESSEN MINKET

Az emlékév eseményeit és a Szolgálat életét nyomon követheti Facebookon és Instagramon is.