2024. július 14. vasárnap
150 éves éghajlati adatsorok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulója alkalmából közzétesszük négy magyarországi nagyváros adatsorát 1870-től kezdődően.

Az állomástörténeti összefoglalókból láthatjuk, hogy a mérési körülményekben több, jelentős változás következett be. A legnagyobb változásokat az állomások áttelepítése, a mérési időpontok és a mérési módszerek változásai okozták, amelyek inhomogenitásokat eredményeznek az adatsorban. Hangsúlyoznunk kell, hogy klimatológiai, de különösen éghajlatváltozási vizsgálatokat kizárólag hosszú, jó minőségű, homogén adatsorokon végezhetünk. (Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál kidolgozott homogenizálási eljárással korrigált éves középhőmérsékletek homogén idősorán az emelkedés mértéke lényesen eltér az eredeti mérések alapján kapott értéktől, még országos átlagban is, egyes állomások esetében pedig a tendencia jellege is megváltozik, így az inhomogenitás mértéke azonos nagyságrendű lehet az éghajlatváltozás mértékével.)

Az alábbiakban az eredeti, ellenőrzött, de az inhomogenitásoktól még nem mentes adatsorokat adjuk közre.

Az adatsorok nem teljesek, a korai időszakban és a történelem viharos időszakaiban adathiány is előfordul. Mivel a mérések kezdetekor még csak néhány paramétert mértek, ezért az 1901-től elérhető adatsorainkban megtalálható meteorológiai elemek közül csak a napi középhőmérséklet és csapadékösszeg értékeit adjuk közre.

A XIX. századból hiányosak az állomások környezetére vonatkozó meta információk is. Az ismert adatokat vázlatosan mutatjuk be.