2024. április 23. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2024.04.24. szerda éjfélig

Ma délután délnyugaton kisebb eséllyel, holnap az ország keleti, északkeleti részén a mainál valamivel nagyobb eséllyel fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket szélerősödés, apró szemű jég, valamint lokálisan intenzívebb csapadék kísérhet.

Ma késő délutántól, estétől a nyugat, délnyugat felől érkező ciklon egyre kiterjedtebb csapadékrendszeréből szerda éjfélig országszerte várható eső, több helyen tartós eső. Ennek mennyisége főként a Dunántúl nyugati felén, harmadán több helyen is elérheti, meghaladhatja a 20-25 mm-t, de a nyugati határ környezetében akár a 30 mm-t is. Szerda délutántól, estétől csökken a csapadékhajlam.

(Megjegyzés: ma késő délutántól, estétől a Kőszegi- és a Soproni-hegység magasabb részein (~5-600 m fölött) havas eső, havazás is előfordulhat.)

2024.04.23. 09:40 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. április 23. 09:42 (07:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.