2019. december 15. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2019. december 12. 11:57

Enyhe időt hoz december közepe

A naptári tél beköszöntével. december elején megérkezett a tél is. Azóta viszont enyhébbre fordult az idő, sőt a folytatásban ez az enyhülés tovább fokozódik. Az őszi vetések jelenleg megerősödve, kedvező állapotban vannak, bár a növények számára a várható, már-már túl enyhe idő nem igazán ideális. A talaj nedvességgel való feltöltődése jól alakul és a héten is várható még kiadós eső. A csapadékhullámok közötti több napos szünet pedig kellő időt ad a nedvesség mélyebb rétegekbe való leszivárgására.

OMSZ: 2019. december 5. 12:11

Növekszik a nedvességkészlet a talajban

December az enyhe ősz után meghozta a téli időt, a hideget, a fagyot, északkeleten pedig a havat is. Az őszi vetéseket ez immár megerősödve, kedvező állapotban érte, ezzel párhuzamosan pedig a talaj nedvességgel való feltöltődése is jól halad. A folytatásban lassú enyhülés, a jövő hét elején újabb csapadékhullám esedékes.

OMSZ: 2019. november 28. 13:05

December elején téliesre fordul az idő

Az átlagosnál több fokkal enyhébb és csapadékos november során az őszi vetések kellőképpen megerősödtek az átteleléshez és a talajok téli feltöltődése is megkezdődött. Az előttünk álló héten az időjárás is igazodik a naptárhoz, és beköszönt a tél. Többfelé lehet komoly fagyokra és havazásra is számítani.

OMSZ: 2019. november 21. 12:07

Folytatódik az enyhe időjárás

Bár az eddigieknél pár fokkal hűvösebb idő várható a folytatásban, még mindig a sokéves átlag fölött marad a hőmérséklet. Csapadékból már kevesebb valószínű, de a talaj nedvességgel való feltöltődése a mélyebb rétegekben is megkezdődött az elmúlt hetek esőinek hatására. Az őszi vetések megerősödésének az elmúlt napok csapadékos, enyhe időjárása nagyon jót tett, kedvező előjelekkel várják a telet.

OMSZ: 2019. november 14. 12:13

Megerősödő őszi vetések

Az elmúlt napok csapadékos, enyhe időjárása igen jót tett az őszi vetések fejlődésének, melyek így már kedvező előjelekkel várják a telet. A talaj mélyebb rétegeinek nedvességgel való feltöltődése is megkezdődött, bár ott még bőven van hiány. A folytatásban marad fölöttünk a délnyugati áramlás, azaz az enyhe idő, de már az eddigieknél kevesebb csapadék valószínű hazánk nagyobb részén.

OMSZ: 2019. november 7. 12:04

Rendkívül jól jött a vetésnek a meleg eső

Számos időjárási front vonult át fölöttünk az elmúlt héten, így előző elemzésünknek megfelelően országszerte jelentős mennyiségű csapadék öntözte a talajt, ami igen jót tett a friss vetések fejlődésének. Egyelőre a felszín közeli rétegek nedvesedtek át, de megkezdődött az alsóbb talajrétegek feltöltődése is. A következő egy hétben is ez a tendencia folytatódik, délnyugati áramlással enyhe, nedves légtömegek érik el hazánkat újabb csapadékkal.

OMSZ: 2019. október 31. 11:35

Országos csapadékra van kilátás

A hosszú száraz időszak után országszerte csapadékosra fordul időjárásunk: a most fölöttünk lévő hideg levegőt délnyugat felől enyhe, nedves légtömegek szorítják ki a folytatásban. E miatt több hullámban is számíthatunk országos csapadékra, ezzel együtt jelentősen enyhül is az idő. Az őszi vetések már a hét eleji csapadékot is rendkívül várták, ezekre a növényekre igazán kedvező időjárásra van kilátás a következő hét során. Ugyanakkor a még kint lévő kukorica aratásával érdemes iparkodni, és még a sáros idő bekövetkezése előtt befejezni azt.

OMSZ: 2019. október 24. 11:48

Egyre nagyobb a csapadékhiány

Országszerte egyre szárazabb a talaj, az őszi vetések egyre jobban szenvednek, várják az esőt. Hasonlít a helyzet az előző évihez, amikor még rosszabb volt a helyzet és a csapadék is csak november második felében érkezett meg. A jelenlegi száraz, meleg idő vasárnapig még kitart, majd a jövő héten már elérik térségünket az időjárási frontrendszerek, így többször is várható csapadék jelentős lehűléssel párosulva.

OMSZ: 2019. október 17. 11:52

Folytatódik a száraz időjárás

A kukorica betakarítására, a késői szőlőfajták szüretére, az őszi búza vetésére kedvező a száraz, meleg időjárás. Ugyanakkor a talaj fölső rétege az elmúlt hetek csapadékának következtében csak átmenetileg nedvesedett át, mostanra ismét egyre jobban kiszárad, és a mélyebb rétegek is szárazak. Az őszi káposztarepce és a már elvetett kalászosok számára ezért nagy szükség lenne egy kiadós esőre, melyre azonban a következő napokban nem mutatkozik esély.

OMSZ: 2019. október 10. 14:09

Péntektől száraz, meleg időben lehet haladni az őszi munkákkal

A mögöttünk álló egy hét hideg időjárása után a következő napokban igazi vénasszonyok nyara köszönt ránk. Az átlagosnál melegebb, száraz időben lehet folytatni a kukorica betakarítását, a késői szőlőfajták szüretét, illetve az őszi kalászosok vetését.

Cikkek száma: