2019. július 22. hétfő
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2019. július 18. 12:04

A kukoricára kellene a csapadék, de az aratásra nem

Az egyenlőtlen csapadékeloszlás miatt meglehetősen nagy különbségek alakultak ki az országban: míg délkeleten és délnyugaton ideális a talajnedvesség a növények számára, addig sokfelé az országban egyre nagyobb a szárazság. A kukorica számára ideális júliusi 100 mm-es havi csapadékösszegtől az ország döntő részén nagyon messze vagyunk, és úgy tűnik (bár ennek nagy a bizonytalansága), hogy július végéig már ilyen száraz is marad az idő. Az aratásra ugyanakkor ez az időjárás a kedvező.

OMSZ: 2019. július 15. 15:11

Melegedő, nagyrészt száraz idő segíti a mezőgazdasági munkákat

Sokfelé átnedvesedtek a talajok a múlt hét második felében, de a csapadék záporos, zivataros jellegéből adódóan továbbra is maradtak igen száraz területek az országban. A hűvös idő után a héten eleinte csak kis mértékben, majd a hét második felében határozottabban melegszik az idő, amire az érésben lévő gyümölcsöknek és a kapás növényeknek egyaránt nagy szüksége van.

OMSZ: 2019. július 11. 11:55

A hétvégén átnedvesednek a talajok

A hét további részében is folytatódik a mérsékelten meleg, gyakran felhős idő. A csütörtökön főként keleten, majd pénteken csak elszórtan előforduló esők, záporok, zivatarok után a hétvégén országszerte várható csapadék, ami a kapás növények számára főként az ország északi felén igen jól jön, hiszen ott sokfelé nagyon szárazak már a talajok.

OMSZ: 2019. július 8. 15:43

Mérsékelten meleg, de az aratáshoz ideális idő

A hétvégi kánikula után a héten több hullámban az eddiginél hidegebb levegő érkezik fölénk, és a hét első felében az ilyenkor megszokottnál hűvösebb időre van kilátás. Csapadék eleinte délen, majd csütörtökön északkeleten zavarhatja az aratást. Péntektől kissé melegszik az idő, majd a hétvégén többfelé várhatók záporok, zivatarok.

OMSZ: 2019. július 4. 12:58

Időnként záporok zavarják az aratást

A hét végén még meleg idő várható, majd a jövő héten északnyugati áramlással több napon át is meglehetősen hűvös léghullámok érkeznek térségünkbe. A lehűlést okozó frontok valamennyi csapadékot is hoznak, bár nem fog mindenhol esni, de több napon is várhatók záporok. Erre az aratnivalónak egyáltalán nincs szüksége, de a nyári kapásnövények főleg a Dunántúl északi és középső részén már nagyon várják a csapadékot.

OMSZ: 2019. július 1. 11:46

Nagyrészt arató idő

Június meleg időt hozott, a keleti országrészben sok csapadékkal, így szántóföldi növényeink fejlődése fölgyorsult. A főbb kultúrák aktuális állapotát Miskolc térségében készült fényképekkel mutatjuk be hétkezdő elemzésünkben.

OMSZ: 2019. június 27. 12:14

Száraz, meleg idő segíti a kalászosok érését és a meginduló aratást

Az előttünk álló napokban alapvetően száraz, meleg időre számíthatunk, így ideálisak a körülmények a kalászosok és a repce érésére, a helyenként már meginduló aratásra, de a nyári kapásnövények fejlődésére és a most érő gyümölcsök számára is.

OMSZ: 2019. június 24. 11:46

Érést segítő száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

OMSZ: 2019. június 20. 11:48

Az átlagostól jóval nagyobb növényi zöld tömeg az Alföldön

A műholdas mérések szerint az átlagostól jóval nagyobb a növényi zöld tömeg mennyisége az Alföldön, mely a csapadékos, meleg időnek köszönhető. Északnyugaton és Fejér megye nagyobb részén azonban kevesebb esett, ott már nagy szükség lenne a csapadékra. A héten arrafelé is pótlódhat a hiány, ugyanis még sokfelé várható zivatar, majd a jövő héttől szárad az idő és fokozatosan visszatér a hőség.

OMSZ: 2019. június 17. 15:13

Zivataros nyári idő

A múlt heti száraz, forró időjárásnak vasárnap a nap második felében heves zivatarok, néhol felhőszakadások, károkat is okozó jégesők vetettek véget. A folytatásban is többfelé öntözik záporok a talajt, és a héten a kánikula sem tér vissza. A már repedezésnek indult talajfelszínnek igen nagy szüksége volt a csapadékra, ahogy növényeinknek is a forróság enyhülésére.

Cikkek száma: