2024. július 16. kedd
Meteorológiai kisfilmek

HungaroMet: 2021. augusztus 19. 20:21

Kérdezz... felelek! (2021.08.18.)

Miért tévednek a meteorológusok? Mi az, hogy pontos az előrejelzés? Mit okoz az 5G? Jók-e a népi megfigyelések?
A pontosan egy órás ismeretterjesztő filmben a július második felében az OMSZ Facebook csatornáján meghirdetett felhívásra érkezett sok kérdés közül a legtöbb embert érdeklőkre Üveges Zoltán előrejelző metetorológus válaszolt részletesen.

HungaroMet: 2021. március 23. 20:21

Az óceánok, éghajlatunk és az időjárás

Március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és a meteorológusok világméretű közössége a Meteorológiai Világnapot. A 2021-es világnap témája: „Az óceánok, éghajlatunk és az időjárás”. Amikor az időjárásra és éghajlatra gondolunk, legtöbbünknek a légköri folyamatok jutnak eszébe. Az óceánok nélkül azonban a teljes képnek csak egy kis szeletét érthetjük meg.

HungaroMet: 2020. augusztus 31. 20:20

Búcsú az utolsó kézzel felbocsátott rádiószondáktól

2020. augusztus 31-én 14 óra körül (12 UTC) a pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumban, illetve a Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumban elröptették az utolsó kézzel útjára bocsátott szondát. Éjféltől a napokban átadott automata rádiószondázó berendezések indítják, naponta kétszer a léggömböt és a hozzá kapcsolt műszert, amelynek segítségével információt kaphatunk a felettünk lévő légkör állapotáról (légnyomás, hőmérséklet, páratartalom, szél).

HungaroMet: 2020. július 28. 14:20

Drónfelvétel a budapesti autoszondázó telepítéséről

A rádiószonda olyan magaslégkör-kutató műszer, amely léggömbbel 25-35 km magasra feljutva méri a levegő állapothatározóit. Hazánkban 1991-től Vaisala DigiCORA földi berendezéssel és a hozzátartozó rádiószondával folynak magaslégköri mérések. Ezekkel a rádiószonda rendszerekkel maga a mérés, az adatok kiértékelése, továbbítása teljesen automatikusan történik. Emberi beavatkozást csak a rádiószonda és a léggömb előkészítése, valamint felbocsátása igényel. A világban zajló változásokat követve folyamatban van hazánkban két automata rádiószonda berendezés telepítése.

HungaroMet: 2020. június 5. 20:20

Amikor egy gyereknapi kívánság teljesül...

Dávid gyereknapi kívánsága az volt, hogy igazi meteorológusokkal találkozhasson. Az OMSZ munkatársai nagy örömmel fogadták a Nógrád Megyei Hírlap megkeresését, és június 3-án a zabari meteorológiai állomáson találkoztak a szülinapos kisfiúval, aki "ha nagy lesz meteorológus szeretne lenni"...

HungaroMet: 2020. február 28. 10:38

Meghökkentő jelenségek az égbolton

2020. februér 26-án, a tizennegyedik OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek vendége, Kolláth Kornél meteorológus új megvilágításba helyezte a légköri képződményeket a Csodák Palotájában. A lenyűgöző fénykép- és videófelvételekkel színesített ismeretterjesztő előadás átfogó képet nyújtott a felhőosztályozás és a légköroptika tudományáról. Megismertük a felhőképződés folyamatait, végigkövettük a Naptól induló fény kalandos útját, közismert és ritkán látható jelenségeket értelmeztünk. Bevezetésként hallottunk az előadó pályaválasztásának hátteréről, a szakember mindennapi munkájáról is.

HungaroMet: 2020. január 15. 15:46

YouTube videós előrejelzések a meteorológusok eszköztárában

A 2020-as szezon ismeretterjesztő előadásai az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek tizenharmadik rendezvényével indultak el január 14-én, kedden a Csodák Palotájában. Az Országos Meteorológiai Szolgálattal közös sorozatnak vendége Kiss-Szabó Zsanett meteorológus volt, aki a napi YouTube-os előrejelzési videók elkészítésének kulisszatitkait hozta közelebb a helyszínen megjelentekhez és a Galileo Webcast online közvetítését figyelemmel kísérőkhöz.

HungaroMet: 2020. január 2. 12:12

Médiameteorológus nagy elődökre emlékezünk

A Hogyan készül a "Várható időjárás" című, 2008-as kisfilmmel emlékezzünk azokra, akik már nem lehetnek velünk! Mindig büszkék leszünk rájuk és emléküket örökké megőrizzük.

HungaroMet: 2019. december 11. 18:00

Éghajlatkutatás az űrből, avagy mire használhatók a műholdas adatok?

2019. december 4-én, szerdán az OMSZ – Csopa Meteorológiai Estek sorozat keretében Wantuchné dr. Dobi Ildikó meteorológus  "Éghajlatkutatás az űrből, avagy mire használhatók a műholdas adatok?" címmel tartott előadást. A prezentációból többek között megtudtuk, hogy a klímaváltozás látványosan nyomon követhető az űrből.

HungaroMet: 2019. november 19. 13:02

Az OMSZ infokommunikációs rendszere, avagy milyen IKT támogatást kíván a meteorológiai szakma

2019. november 13-án, szerdán az OMSZ – Csopa Meteorológiai Estek sorozat keretében Tölgyesi László meteorológus-informatikus "Az OMSZ infokommunikációs rendszere, avagy milyen IKT támogatást kíván a meteorológiai szakma" címmel tartott magával ragadó előadást. A prezentáció egyszerre informatikatörténeti visszatekintő, a szervertermek zárt világában kalauzoló, közérthető és befogadható előadás, illetve iránytű a jövő technológiai fejlődésének tekintetében.

Cikkek száma: