2021. december 3. péntek
Honlap újdonságok

OMSZ: 2021. július 14. 08:00

Repülésmeteorológiai honlapon eGAFOR előrejelzés pilótáknak

Repülésmeteorológiai honlapon (aviation.met.hu) bejelentkezés után már közvetlenül is elérhető az eGAFOR felülete, ahol nemzetközi együttműködéssel, országokon átívelő, területi és útvonalra szóló előrejelzések készülnek az alacsonyszintű polgári repülés számára.

OMSZ: 2021. július 2. 13:50

Megújulnak a talajnedvesség térképek

A talajnedvesség alapvető fontosságú, széles körben használt agrometeorológiai információ. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú évek óta biztosít talajnedvesség információkat a honlapján. Eddig a növények számára hasznosítható víztartalom arányában (%) elérhető értékek a telítettséghez képest viszonyított vízhiánnyal együtt mérőállomásokra számított értékek voltak.

OMSZ: 2021. március 11. 14:01

Műholdas napfénytartam térképek az agrometeorológiai oldalon

A napfénytartam alapvető fontosságú, hosszú évtizedek óta széles körben használt agrometeorológiai információ. Napfénytartamon azt az időtartamot értjük, ameddig a felszínt közvetlen (direkt) sugárzás éri. Az élő szervezetekre, így növényre, állatra és magára az emberre is jelentős hatással van a napfény mennyisége és időtartama. A növényi produkció, a termés mennyisége szoros kapcsolatban áll a napsugárzással.

OMSZ: 2020. december 8. 12:00

Új szolgáltatás csapadékvíz elvezetés méretezéséhez

A csapadékhullással kapcsolatos szélsőségek intenzitásában, gyakoriságában megmutatkozó tendenciák a változó éghajlat jelei. Az intenzívebbé váló csapadékhullás miatt szükségszerű a csapadékvíz elvezető hálózatok tervezésénél alkalmazott – az 1970-es években elkészített – csapadékmaximum függvények aktualizálása. Az új OMSZ honlapon a tervezés helyszínének megadása után ingyenesen letölthetők a tervezéshez, méretezéshez, illetve hozam számításhoz szükséges csapadékintenzitás adatok.

OMSZ: 2020. október 8. 09:09

Repülésmeteorológiai veszélyjelzések grafikus megjelenítése

A polgári repülés számára készülő veszélyjelző táviratok (SIGMET, AIRMET) kódolt formában kerülnek nemzetközi forgalomba, majd a felhasználók elé. Az aviation.met.hu honlapon mostantól felhasználóbarát, grafikus SIGMET és AIRMET információk is elérhetők. A grafikus produktum térképen ábrázolja a repülésre veszélyes időjárási elem helyét és várható mozgását.

OMSZ: 2020. szeptember 21. 10:10

Meteora mobil alkalmazás villám adatokkal

Már a zivatarszezon vége felé járunk, de az előrejelzések szerint az elkövetkező héten még kialakulhatnak villámlással járó időjárási helyzetek. Ugyanakkor már most gondolva a következő nyárra újabb fejlesztéssel – villám térkép réteggel – gazdagodott az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteora mobil alkalmazása. A Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása, amely egy mobileszközökön futtatható óra, ami egyben sok-sok, hasznos, hiteles, meteorológiai információt is szolgáltat.

OMSZ: 2020. július 27. 12:00

Meteora mobil alkalmazás elérhető Huawei készülékeken is

Az OMSZ Meteora alkalmazása elérhető már a Google mobil szolgáltatásokat nem futtató Huawei készülékeken is. Az újonnan fejlesztett változat a Huawei térképes, helymeghatározási, analitikai és üzenetküldő szolgáltatásaira épülve ugyanazokat a funkciókat nyújtja, mint a Google Play Áruházból elérhető verzió.

OMSZ: 2020. május 6. 08:00

Születésnapi aloldal

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 150. születésnapja alkalmából elkészült az évfordulós eseményekkel foglalkozó aloldal, amely a met.hu honlap főoldalának jobb oldalán, a fekete-fehér logóra kattintva azonnal elérhető. Az oldalon többek között miniszteri és elnöki köszöntő olvasható, illetve nyomon követhetők az emlékévvel kapcsolatos hírek, események. A galériában pedig az elmúlt 150 év fotóiból tekinthető meg egy rövid válogatás. Ünnepeljen velünk és figyelje híreinket az omsz150.met.hu weboldalon!

OMSZ: 2020. április 9. 11:39

Meteora már iOS készülékekre is, fontos helyszínekkel és tavi viharjelzés nézettel

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteora mobil alkalmazásának legújabb iOS platformra fejlesztett változata (iOS 2.0.15) tavi viharjelzés nézettel, fontos, saját helyszínek beállíthatóságával, és sok hasznos optimalizációval gazdagodott. A Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása, amely egy mobileszközökön futtatható óra, ami egyben sok-sok, hasznos, hiteles, meteorológiai információt is szolgáltat.

OMSZ: 2020. április 1. 13:51

Megújult a Napijelentés kiadvány

2020. április 1-jével megújult az OMSZ legrégebbi kiadványa, a 133 éve készülő Időjárási Napijelentés. A napi rendszerességgel készülő, korszerűsített kiadvány felépítése követi az eddigi hagyományokat. Ennek megfelelően szerkezetileg jól elkülönülő részekben foglalkozik az európai és magyarországi időjárási helyzettel, az OMSZ által mért meteorológiai adatok napi összegzésével, illetve a hazánkban várható időjárással. Az új formájú Időjárási Napijelentés visszamenőleg, 2020. január 1-től megtekinthető a honlapon.

Cikkek száma: