2018. július 22. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.07.23. hétfő éjfélig

Éjszakára jelentősen lecsökken a zivatarok száma és intenzitása is (inkább csak a keleti, délkeleti megyékben várhatóak zivatarok). Hétfőn napközben észak felől átmenetileg ismét egyre több helyen alakul ki zivatar, majd délután ugyanebből az irányból stabilizálódni kezd a légkör, és a kiterjedtebb zivatartevékenység egyre inkább a déli, délkeleti országrészre korlátozódik.

A zivatarokat elsősorban felhőszakadás (> 25-30 mm) kísérheti, de egy-egy gócban jégeső (jellemzően 1-2 cm alatti jégátmérővel), átmeneti szélerősödés (40-60, néhol esetleg 70 km/h körül) is lehet.

2018.07.22. 23:20 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. július 22. 23:32 (21:32  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.