2020. szeptember 28. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.09.29. kedd éjfélig

A délkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések hétfőn napközben a Dél-Alföldön akár zivatarokról függetlenül is meghaladhatják a 60 km/h-t.

Hétfőn a délről észak felé haladó csapadékgócokban előbb a Dunántúlon várható helyenként zivatar. Délutántól az ország keleti felén is labilizálódik a légkör és az elszórt záporok mellett zivatarok kialakulása is várható. (Összességében délutántól főként a Dunántúl keleti felén, középső országrészben, Alföld középső és déli részén valószínűbb zivatar.) Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, 60 km/h-t meghaladó széllökés valószínű. Leginkább az Alföld délkeleti részén késő délután, kora este esetleg 80 km/h körüli szélroham, illetve jégeső is társulhat az intenzívebb zivatarokhoz. Késő estére keletre, északkeletre szorul vissza a labilisabb légtömeg, majd ott is megszűnnek a zivatarok. Kedden délután északkeleten labilisabb a légkör, de zivatarra kisebb az esély.

2020.09.28. 09:40 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. szeptember 28. 09:46 (07:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.