2021. július 31. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.08.01. vasárnap éjfélig

ZIVATAROK, HEVES ZIVATAROK

A vasárnapra virradó éjszaka elsősorban az északnyugati, északi tájakon kell zivatarok kialakulására számítani, majd a reggeli órákra fokozatosan megnyugszik a légkör. A legerősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt lehulló 10-20 mm csapadék, néhol ennél több sem kizárt), viharos széllökés (60-70 km/h) és jégeső (jellemzően <1-2 cm) is kísérheti.

Vasárnap délutántól ismét aktívvá válik a légkör, az ország bármely pontján kialakulhat, vagy átvonulhat zivatar. Mindezekre legnagyobb esély az Északi-középhegység tágabb környezetében mutatkozik. Itt, illetve az északnyugati területeken heves kísérőjelenségek is társulhatnak a zivatarokhoz: szélvihar (60-90 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-4 cm) és felhőszakadás (20-40 mm). A késő esti órákra várhatóan megszűnnek a zivatarok.

SZÉL

Vasárnap napközben a Dunántúlon a délnyugati szélhez viharos (~65-75 km/h) lökések is társulhatnak.

HŐSÉG

Szombaton az ország északnyugati, északi harmadán megszűnik vagy jelentősen mérséklődik a hőség, másutt jellemzően 25-28 fok között alakul a középhőmérséklet, sőt a Dél-Alföldön 29 fok körül is lehet. Vasárnap az Alföldön továbbra is 27-29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

2021.07.31. 18:24 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. július 31. 18:26 (16:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.