2018. november 19. hétfő
Veszélyjelzés
Vas megye
Jel Fok Esemény Leírás
Havazás fokozat: 1 Havazás 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.
Zala megye
Jel Fok Esemény Leírás
Havazás fokozat: 1 Havazás 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.
OMSZ: 2018-11-19 18:09 (17:09 UTC)  [wchx]

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.11.20. kedd éjfélig

Az éjszaka második felében délnyugat felől intenzívebb csapadékzóna éri el az országot, melyből jellemzően már eső hullik, de főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve kezdetben a Bakony és az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas esőre, havazásra is lehet számítani. Számottevő hóréteg a nyugati tájakon alakulhat ki, ahol hosszabb ideig maradhat szilárd a csapadék halmazállapota: az Alpokalján reggelig 5-10 cm vizes, tapadó hó hullhat, kedd délutánra pedig a Soproni- és a Kőszegi-hegységben a hóvastagság meghaladhatja a 10 cm-t. A lehulló hó azonban mindenütt olvadni fog.

2018.11.19. 18:08 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. november 19. 18:16 (17:16  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.